lørdag 24. januar 2015

Glimt fra fortiden


I dag var det tid for å fjerne veggene som sperrer for de to blinde vinduene våre. Opprinnelig var det her ei finstue som for 50 - 60 år siden blei delt i to mindre rom. Siden prioritet nummer 1 var å få fram vinduene, starta vi jobben ved døråpninga i tverrveggen.


Veggene var dekket med såkalte halvharde plater og malepapp, noe som egentlig er noe plukk å rive fordi platene brekker så lett. Dermed får man ikke fjerna ei hel plate i slengen, men må brekke bitvis av. Likevel gikk det forholdsvis fort.


Når tverrveggen var rydda av veien kunne vi måle oss fram til omtrent hvor vinduene var, slik at vi kunne gå mest mulig rett på sak for å få dem fram.


Det var ganske fort gjort å finne fram til vinduskarmene. Platene var festa til ei ramme som var satt inn i karmen. Bak ramma sto ei tynn pappplate.


Deretter var det et lag med papp.


Til slutt var det en gråpapirbit som siste skanse mellom veggen om vindusglasset. Den var blitt helt sprø etter å ha stått i sollyset over så mange år, og inntok nærmest pulverform da vi tok i det.


Til slutt strømma det dagslys inn gjennom vinduet for første gang siden en gang rundt midten av forrige århundre. For min del var det er spesielt øyeblikk.


Etter halvannen times arbeid - til sammen altså - var begge vinduene avdekket. De holder stand som forventet, ettersom de ikke har smakt maling siden den gangen de blei satt inn for over 100 år sida. Den endelige diagnosen får vindusdoktoren vår stille, men bare det å ha åpna veggen er noe jeg har venta på ei stund. Endelig er vi der!


Det jeg særlig hadde håpa på var at det originale panelet skulle være i behold bak platene, og til min store glede var det det. Jeg har alltid hørt at finstua var grønn, og hadde sett for meg en ganske mørk grønnfarge. Den viste seg å være mer lys, og i dagslys så den nesten litt blålig ut i mine øyne. At det er den originale fargen mine tippoldeforeldre malte i sin tid er det i alle fall ingen tvil om. Veldig artig. 

Som sagt var det først og fremt vinduene som var målet i dag, men vi har andre planer for dette rommet som vi kan begynne å puske litt med nå.

11 kommentarer:

 1. Hei!

  Fann nett bloggen din og er litt i same bås, gamalt hus bygd av tippoldefar i 1863. Nokre små overraskingar på meg også, men ikkje sånn som på dette blogginnlegget, det var nydeleg å sjå vindauga kikka fram bak veggen! For ei fin oppleving! Lukka til vidare i oppussinga :-)

  SvarSlett
 2. Alltid spennende å se hva som befinner seg bak platene 😊 Dere gjør en kjempejobb 😊

  SvarSlett
 3. Så hyggelig å få være med på dette.

  Jeg fant tilbake til hustegningen og antar at dette må være hjørnerommet som var delt i to små rom

  SvarSlett
 4. Så artig! Jeg elsker å rive i mitt gamle hus også, men har dessverre ikke funnet vinduet intakt bak platene her. Kun hull. Heldigvis skal det nå bakdør/verandadør siden det ikke var vindu der likevel. Dørene er håndlaget i snekkerverksted og venter nå bare på våren. Dobbeltdører ble det.

  Den grønne kan være en som ble kalt lindegrønn. Ganske vanlig i gamle hus. Jeg elsker grønt og i dag har jeg malt opp store biter med gråpapir i fem ulike grønnfarger. Tre hadde jeg fra før og to kjøpte jeg prøvebokser av i går. Skal ha en prøveboks til her en plass, men den ryddet jeg bort til jul og nå finner jeg den ingen steder. Mulig at husspøkelset har bestemt seg for å ikke like den fargen. Den du har funnet fram ligner litt på et par av disse (så godt man kan se på en pc på bilder tatt i mørketida her nord). Finstua blir nok staselig om den igjen blir grønn.
  Hilsen fra Camilla i Harstad

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset, Camilla. Jeg skal sjekke ut den fargen, for jeg har veldig lyst til å beholde den originale eller noe som er så tett opp til det som mulig.

   Slett
  2. Prøv 2020-G30Y eller lysere 1010 G30Y

   Slett
  3. Det er veldig gøy med originale farger i gamle hus. Mange av dem hadde jeg aldri tenkt på å prøve ut en gang, men de passer utrolig godt til rommet når man først får dem på plass. De jeg har prøvd ut så langt er S2020-G70Y og S2010-G70Y i tillegg til noen med mer svart i. Disse inneholder mer gult pigment enn de Åshild nevner. Lindegrønn har, så vidt jeg vet uten å ha testet den selv, S3020-G70Y. Jeg pleier å få lånt en fargevifte hos en forhandler for så å lage prøver av de som ligner mest. Fungerer absolutt best i dagslys og det er det jo ikke all verden av her enda. Lykke til!
   Camilla

   Slett
 5. Nei så gøy å se prosessen med disse vinduene. Det må virkelig ha ært en rar følelse å se lyset strømme inn gjennom dem! Knallgøy å finne den original grønnfargen, den var virkelig lys. Vokste opp i et 300 år gammelt skipperhus, der var alle originalfargene veldig mørke. Takk for svar på spørsmål hos meg. Spennende å følge med på restaureringsprosessen synes jeg. Dere har et stort hus, men med ett steg om gangen så kommer dere uten tvil i havn. Gamlehuset her er ikke så stort, men vi stenger også av deler om vinteren. Bedre å ha noen varme steder enn halvkaldt overalt...brr :). Ønsker deg en flott søndag, Pam

  SvarSlett
 6. Så fint at lyset igjen får flomme inn gjennom de gamle vinduene.
  Og så fint at den gamle panelen fikk komme fram igjen. Jeg har også et gammelt hus
  med gammel panel i nesten alle rom. Kommer ikke til å bytte den ut. I noen rom ligger den bak
  sponplater eller såkalt koreapanel. Der er det muligheter for at den blir hentet fram igjen om vi
  setter igang med gamlehuset en gang. Har veldig lyst til det, men lommeboka tillater det ikke for øyeblikket. Lykke til med å fikse opp dette rommet også. Følger gjerne med videre.
  Klem fra Marit

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...