mandag 28. august 2017

Loppefunn og loppetips

Bruktbutikken for den som er interessert i eldre porselen.

Jeg har et slags prinsipp om å kjøpe minst mulig til huset helt nytt. Det er forholdsvis lett å holde ettersom jeg stort sett har det jeg trenger og ikke er så veldig fan av å skifte ut saker og ting bare for forandringens skyld. Et annet prinsipp er at jeg helst ikke vil kjøpe alt til huset i samme møbelbutikk. Rett og slett fordi jeg hverken synes det kler et så gammelt hus, eller fordi det blir lite spennende i lengden. I alle fall ikke hvis alle jeg kjenner i tillegg har akkurat de samme tingene. Hva skal man da la øynene underholdes av når man er på besøk?

Bruktmarkedet for den som er interessert i brukt, retro og rariteter fra tiårene på midten av forrige århundre.

Et ikke akkurat banebrytende tips for å overholde disse prinsippene er å handle mest mulig på bruktmarkedet. I sommer har jeg vært på flere bruktbutikker, loppemarkeder og auksjoner enn noen sommer før. Ikke engang i løpet av 2015-sommeren i Sverige nådde jeg innom like mange. Det har ikke vært full klaff alle steder, men totalt sett har det blitt med hjem et og annet lite eller litt større kupp.

Tefat trenger man alltids til noe. Et stort serveringsfat er heller ikke å forakte.

Jeg er ikke en loppisrev av rang, og er heller ikke født med de aller spisseste albuene, men har likevel noen tips og triks som jeg benytter meg av:
 • Lytt til jungeltelegrafen: Loppemarkeder i dette området er ikke alltid like godt annonsert, så her er man ofte nødt til å fange opp tid og sted på andre måter. 
 • Besøk minibanken først: Ikke alle steder tar kort eller Vipps enda, så jeg har alltid kontanter på lur (unntatt når jeg har glemt pengeboka på nærbutikken og må berges av reiseselskapet - skjedde i sommer). 
Kvadratiske hverdagsduker med målene 100 x 100 cm går jeg sjeldent forbi. Heldigvis gjør de fleste andre det.
 • Vær alltid klar når dørene åpnes! Det nytter ikke å komme tuslende en times tid etter at det hele starter, da er de beste varene forlengst fanget opp av noen andre og det eneste du får glede av er vaflene i kiosken. 
 • Prioritér: Er jeg på jakt etter den perfekte kommoden, så løper jeg først til møbelavdelinga. Er jeg på jakt etter middagstallerkener, prioriterer jeg bordene med denslags. Det er ingen grunn til å stresse avgårde til bokavdelinga, den tror jeg alle venter med til sist. 
Julepynt i originaleska - ja takk!
 • Bruk øynene: Jeg ser opp, og jeg ser ned. Det er ikke alltid at de beste funnene står midt på bordet. Noen gang står de under bordet, eller øverst på ei hylle man ikke la merke til med det samme man kom. Det lønner seg også å gå flere runder på loppis, det er nesten håpløst å få med seg alt i den første hektiske runden.
 • Bruk hendene: Bla gjennom stablene med tallerkner. Selv om det ser ut som en stabel med tallerkener fra Firkløveren, kan det hende at det skjuler seg Sort kløver fra Egersund nederst i bunken. Det samme gjelder stabler med bilder; kanskje finnes det et koselig gammelt motiv (eller et nummerert litografi) bak alle lett utdaterte klovner eller pingviner fra Bohus. (Akkurat nå så jeg for meg loppemarked anno 2028, men titusen rammer med den derre Andy Warhol-plakaten fra Moderna Museet lent inntil en vegg.) 
Bokser og skrin er alltid kjekt å ha. Et sånt Biellands-skrin hadde bestemor glidelås i.
 • Bruk lungene! Mange loppemarkeder har også auksjoner. Her nytter det ikke å være beskjeden. Er det noen jeg har lyst på, så byr jeg så høyt og tydelig jeg bare kan for at auksjonarius skal høre meg. Har jeg veldig lyst på noe har jeg også lært meg å dra til med en real prisøkning (da snakker vi maks 50 kroner, altså) dersom det er det som skal til for å skremme andre budgivere til å gi opp. 
 • Følg hjertet: Jeg plukker med meg det som føles riktig for meg, ikke nødvendigvis det som er mest «hot» akkurat nå. Jeg er selvsagt ikke upåvirket av trender jeg heller, men mitt beste loppefunn er nok en Bambi-figur ingen andre ville ha bortsett fra meg fordi jeg husker at bestemor hadde akkurat en slik stående i hylla på kammerset. 
Når ei ekte retro kulelampe koster 30 kroner er det ikke spørsmål om du trenger den, men hvor du skal finne plass til den.
 • Ikke prut! Ingen regel uten unntak, selvsagt. Men de fleste loppemarkeder og veldig mange bruktbutikker går til inntekt til gode formål som bygdas skigruppe eller Røde Kors. Mange mennesker har jobba i timesvis på dugnad for å sortere lopper, og det meste er priset lavere enn i de aller fleste samlegrupper på nettet. Da skulle det tatt seg ut å prute i kassa. 
 • Velg reisefølge med omhu: Jeg foretrekker 10 av 10 ganger å reise på loppetur med en som er like interessert som meg, og som har tid til å ta mer enn én runde i lokalet. Gjerne noen som vil kombinere besøk på en bruktbutikk vi aldri har vært på før med en tur på en kafé i nærheten.

8 kommentarer:

 1. Når jeg blir frisk skal jeg begynne å gå på loppis igjen, mange gode tips her!

  Og skåla til høyre på det øverste bildet skulle jeg gjerne hatt kloa i. Hadde et sett med tre ulike str, har knust en. Plukket plommer i den i dag (bilde på bloggen ;-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Æsj, så dumt at jeg ikke visste det da jeg var innom der. Da skulle jeg plukka skåla med meg. :)

   Slett
 2. Tusen takk, Maria, det var en fin tanke, men får nok holde utkikk etter en her :-)

  SvarSlett
 3. Mange gode tips og mye fint du har funnet, jeg elsker å hå på loppisjakt!
  Klem, Ida

  SvarSlett
 4. Jeg har gjort noen kjempekupp på loppemarked. Jeg har planlagt å gå igjen, men det er så mye annet på lista.

  SvarSlett
 5. Loppis er topp. Jeg har vel fått litt trening etter hvert, hi hi.
  Men må innrømme at jeg får litt dilla av de med de spisseste albuene.
  Tenker at det er nok til alle jeg. Men såklart bør man være tilstede fra start. Er liksom litt kjipt å møte alle folka som kommer ut med "gullet" under armene, mens en sjøl er på veg inn. Da angrer en på at en ikke sto opp en halv time før... (har prøvd det der.) Fortsatt god jakt Maria, for dette slutter en ikke med med det første.
  Klem fra Marit

  SvarSlett
 6. Åja loppemarked er gøy
  masse gode tips fra deg her
  enig med deg koseligeste hjem er ting fra her og der
  nyt dagen skjønne deg
  klemmer i fleng
  fra Eli :)

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...