mandag 4. september 2017

Lampefeber


I et hus som dette, der elektrisistet har blitt introdusert litt etter litt, er det naturlig at det også gjenspeiles i lyskildene synes jeg. Dermed er en god miks av nytt og gammelt kanskje det som kler huset best. Blant bruktfunnene i sommer var det flere lamper og lampekupler, og den aller kuleste var nesten denne. Den var det utrolig nok ingen som hadde fiska med seg fra lampebordet på det siste loppemarkedet jeg var på. Det er kanskje de færreste som har sånne sokler mer (eller kupler for den saks skyld). Men her i huset er det mange, og ettersom det gjerne er standardmål på gjengene er det ikke noe problem å bytte kuppel. Soklene her i huset er i to varianter: bakelitt og porselen. De i bakelitt er blitt sprø og dårlige med årene og byttes ut fortløpende, mens de i porselen fremdeles er like bra. Og finner man en sokkel man ikke kan gå forbi, får man faktisk tak helt i nye sokler i porselen i de rette butikkene.


Disse kuplene fikk jeg for snart 10 år sida av ei venninne som pussa opp et etterkrigshus. De har dessverre ikke gjenger, men en annen type oppheng som det tydeligvis er vanskeligere å få tak i. Jeg har så langt ikke prøvd så hardt, men nå er de egentlig aktuelle til noen av rommene på loftet, så jeg får skru opp intensiteten i jakten på takfester. (Dette kan leses som ei etterlysning.)


Det er samme type fester som brukes på denne type lamper. Den kjøpte jeg for noen år siden hos en kollega som hadde flyttesalg. Med på kjøpet fikk jeg to kupler til med litt andre mønstre, så enten kan jeg bytte etter humøret eller så får jeg lete etter fester til dem også og henge dem i andre rom. Når vi hadde pussa opp loftsstua passa den plutselig helt perfekt i taket over stuebordet.


På loftsstua henger det også to slike lampetter. De har nok tradisjonelt vært festa en på hver side av et bilde over en sofa, men vi hang dem sammen over et lite sidebord i stedet. Da jeg flytte hit var det bare en av de originale skjermene igjen, men så fant jeg en likedan på loppis og dermed var de like igjen.


Ellers er det mest vanlig med denne type kupler og lysbrytere her i huset. Da strømmen først blei lagt inn her var man mer enn fornøyd med et lyspunkt i taket med en tilhørende bryter på veggen. Var man ekstra råflott i et soverom slo man til med en stikkontakt på veggen. Da jeg flytta inn var det ikke panelovner på noen av soverommene oppe, og heller ikke leselys over senga. Og siden å lade mobilen var et ikke-tema for ikke så altfor mange år siden var den ene stikkontakten dermed mer enn nok.


Heldigvis var det noen som ikke hadde hatt hjerte til å kaste denne kjøkkenlampa da den blei bytta ut med lysstoff-rør i taket på 70- eller 80-tallet. Den rektangulære fluesamleren av ei taklampe overlevde her helt til en dag midt på sommeren da min medsammensvorne fikk ånden over seg og bytta tilbake. Ledningene inni hadde behov for å skiftes ut, men ellers var det bare å henge den opp. Nå må vi bare få ånden over oss igjen og male taket slik at sporene etter den forrige blir borte.


Denne fine lampefoten sto også her i huset, men fordi støpselet ikke var helt kompatibelt med dagens stikkontakter har det ikke vært lys i pæra på mange år. Det å skifte støpsel er blant tingene man har lov til å gjøre sjøl, men som jeg aldri har gjort. Før nå. For i stedet for å vente på at noen skal lære deg noe nå til dags er det jo mulig å søke opp det meste på nett, så nå er det gjort.


Dermed kom både lampefoten og lampeskjermen jeg kjøpte på en bruktbutikk i sommer til heder og verdighet igjen. Jeg synes nesten det fineste med denne lampefoten er av- og på-bryteren. Ellers har jeg en inngrodd skepsis til denne type lamper med tøyskjerm gjennom oppdragelsen, og lar dem aldri stå på uten at jeg sjøl er i rommet. Men så lenge jeg er i rommet er det koselig med ei sånn lita lampe i en krok.


Den minste lampa jeg har i den kategorien er denne. Lampefoten kommer fra bestemor i dalen, men den var uten skjerm. Skjermen fant jeg i en liten nettbutikk, og den skulle man knapt tro var brukt. Bestemor hadde den som såkalt tv-lampe (altså ei lampe som sto oppå tv-apparatet), mens hos meg har den fått plass på kommoden i mellomgangen

8 kommentarer:

 1. Lys og lamper er facinerende. Har noen gamle lamper liggende på "lager" her også. Liker de gamle glasskuplene så godt. Flott belysning hos deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånt er vel verdt å avsette litt lagerplass til. (",)

   Slett
 2. Utruleg tøffe dei lampekuplane du manglar understell til! Det må du jo berre få tak i! Er det likt understell som dei vanlege, berre i mindre diameter kanskje?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er helt enig og kommer til å lete med høyere intensitet heretter. De har ikke gjenger i det hele tatt, men festes med skruer fra utsida. Det er bare å krysse fingrene for litt flaks. (",)

   Slett
 3. Flere med lampefeber altså, FOR en herlig samling du har! Taklampa i kjøkken skulle jeg gjerne hatt et eksemplar av! Og de kuplene som du ikke har sokkel til er utrolig kule! Håper du finner passende sokler, for de hadde vært artige å sett i bruk. Elsker bordlampen i artdecostil med bryteren så kjekt plassert på foten. Sukk..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det hadde passa veldig fint om et par sånne sokler bare kom seilende nå. (",)

   Slett
 4. Skal ha det i bakhodet når jeg er innom Fretex en gang i uka. Hender jeg ser en av og til. Selv har jeg to, med fester heldigvis.
  Hilsen Camilla i Harstad

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig, jeg krysser virkelig fingrene for at du finner. (",) De gjør seg mye bedre med fester, som dine...

   Slett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...