onsdag 25. desember 2013

Jul i oldemors hus


Etter månedsvis med et oppussingsprosjekt på gang midt i huset var det deilig å sette seg ned på seinkvelden bittelille julaften og se at alt av verktøy, bordender og smårusk var rydda bort, støvet var tørka, golvene vaska og juletreet på plass. Jeg fikk til og med tid til å sy nye julegardiner etter inspirasjon fra Interiør og kreativiteter, en ny vri på et av oldemors heklerier.

Mine gamle onkler som feiret sine barndoms juler her har fortalt litt om hvordan jula blei feira da de var små. Det var i tida rundt og etter andre verdenskrig, på den tida det kanskje var større forskjell på hverdag og fest enn i dag. I dag har vi jo mer enn nok av alt, alltid.

Det ikke var noe spesielt til middag på julaften, men på kvelden kokte oldemor kakao, og smurte på et stort fat med brødskiver med godt pålegg. Kakao var slett ikke en hverdagslig sak: Det var som nektar for oss! Pålegget var hjemmelaga: fårerull, kokt saltet fårekjøtt, geitost og hvitost. Dersom de hadde en gris å slakte, blei det laga leverpostei, hodesylte og sylteflesk. Oldemor laga også kryddersild og sursild.

Etter at de hadde spist var det åpning av julegaver. Det er kanskje på dette området dagens jul skiller seg mest fra jula på den tida. Kjøpepress var ikke et ord engang, og de fleste fikk myke pakker. Ikke var det så mange gaver til hver heller. Kanskje ikke så rart da at onkel T husker sin første gave så godt: Min første julepresang var en opptrekkbar hvalfisk på hjul som sprutet gnister når den for rundt på gulvet. Den kom fra en eller annen slektning i Tromsø, og den stelte jeg pent med!

1. juledag var det tid for en bedre middag, som regel småsteik med grønnsaker og poteter. Under krigen var ikke tilgangen å kjøtt alltid like god, men stekt fisk eller fiskekaker var heller ikke å forakte. Jeg skulle likt å se den som hadde gledet seg til fiskekaker til julemiddag nå til dags.

Denne dagen hadde alle finklærne på. Man fikk ikke gå på besøk, men måtte pent holde seg hjemme og leke med det man hadde fått i presang. 2. juledag fikk de igjen gå på besøk til naboer, eller de fikk selv besøk. Ofte var det fine slektninger fra Tromsø som kom, eller ungenes skolekamerater.

Selv om det var krig og mangel på det meste i fem av barneårene til mine onkler, tror jeg ikke de merka så mye til det da de var små. De hadde ei mor som klarte å skape den gode julestemninga likevel. Med de ny-gamle julegardinene gjør hun det igjen, denne gangen for oss som bor her i dag.

9 kommentarer:

 1. Ingen tvil. Det er forskjell på nå og da.
  Det er fint å bli minnet om dette for da setter vi større pris på det vi har, i overflod av.
  Julen er en tid til både feiring og ettertanke.
  Fortsatt god jul til deg.
  Kjempefine gardiner forresten.
  Juleklemmer fra Marit

  SvarSlett
 2. For det første ... så kjempefine gardiner du har laget , så nydelige ! Oldemors gammle knipplinger , så moro å ha !!! Veldig moro å høre om julen den gang og jeg tenker at du verden så mye verdier vi har mistet på veien . Julefeiringen i dag er nesten til å spy av , det har blitt handelstandens jul nå. Du , da ønsker jeg deg en riktig god jul videre ! Klem

  SvarSlett
 3. Kjempefine gardiner, tipper din oldemor hadde blitt forundret og glad at heklearbeidene hennes blir tatt vare på så fint. Så gøy at du deler fortellingen om dine onklers jul fra gammel tid. Tenk idag får ungene så mange pakker at de knapt husker hva de fikk og av hvem de fikk det. Triste greier. Som Sidsel sa her, det er blitt handelstandens jul. Ønsker deg gode romjulsdager og et riktig godt nytt år. Klem Pam

  SvarSlett
 4. Fin fortelling og en viktig refleksjon. For oss som har mer enn nok av alt i dag er nok fiskekaker fullstendig uaktuelt som julemiddag. Men historien din minner mye om den jeg har hørt fra mine foreldres barndomsjul så kontrasten er nok større for dem enn for oss. Vi skal være takknemlig for den overfloden vi har tilgjengelig og kanskje litt ydmyk også. Ha en fortsatt fredelig julefeiring.

  SvarSlett
 5. Så fint å bli minnet på disse verdiene. Først og fremst var det en fin historie om ekte juleglede. Samtidig var det også ord til ettertanke. Vi prøvde å bremse litt i år, men det er ikke alltid så lett å legge seg til nye vaner. Eller å ikke leve opp til alle forventningene som allerede ligger der... Kanskje det går an å finjustere kursen, steg for steg..?

  Uansett: ha ei finfin romjul. Det ser ut som dere har klart å skape den rette julestemningen hjemme hos dere. :)

  SvarSlett
 6. Så artig lesing :-) Ingen tvil om at det var andre tider den gangen. Vi lever jo i overfloden nå. Kanskje det er derfor vi lengter oss tilbake til den enkle landlige stilen. Hvem vet.

  SvarSlett
 7. Så utrolig flotte gardiner du har laget; de var helt nydelige! Koselig å lese om hvordan julen ble feiret i familien i gamle dager. Tror nok de opplevde julen som en enda finere tid enn det vi gjør, og takknemligheten var nok større over det de fikk selv om det i våre øyne ikke var store tingene. Ønsker deg et riktig godt nytt år! Jeg gleder meg til følge bloggen din videre i 2014 :-)

  klem Mona

  SvarSlett
 8. Godt nyttårl til deg! Sliter stadig med å legge inn kommentarer, men prøver igjen…Du er en av de få bloggerne jeg fortsatt følger litt, men har vært litt ute av bloggland det siste året…tida strekker ikke til. men du har alltid fine og meningsfylte innlegg! Tusen takk, og jeg følger med…:)

  Line/Julibakken

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...