lørdag 31. august 2013

Ukjent historie


Tømmeret i huset her er bare synlig i ett av rommene til daglig. Derfor var det litt ekstra artig å finne sporene fra bygginga så tydelig i en av veggene på badet. Såvidt jeg vet blei huset bygd i dalen der jeg kommer fra. Ikke for å stå der, men for å tas ned igjen i samme farta, flyttes (kanskje til og med på elva) og settes opp på denne eiendommen. Det finnes sikkert en standard for merking av tømmervegger, men den kan jeg ikke noe om. For meg ser det ut som om tømmerstokkene er merka fortløpende - fra neders til øverst - med Y11, Y12, Y13 osv.


Det hadde vært aritig å bevare en tømmervegg, men dessverre har begge veggene gamle døråpninger som gjør det litt vanskelig. Vi får tenke litt på saken. Den ene døra visste jeg om, det var blant annet inngangen som blei brukt på den tida det var Samvirkelag i huset. Den andre døra går inn i det som i dag er kjøkken. Jeg blei litt overraska da den dukka opp, for jeg kan ikke huske at den har vært nevnt før. Kanskje den er fra den tida da det var talestasjon her i huset.


I taket er det også et lite område der plankene er bytta ut. Det kan jo selvsagt være mange årsaker til det, men det pirrer selvsagt nysgjerrigheta når man oppdager noe slikt.


Oppe på veggen under det aktuelle området stikker det ut to kraftige jernrør. De er det noen som har brukket ned langs veggen, sikkert for at de ikke skal være i veien. Noen desimeter fra gulvet er det flere hull av tilsvarende dimensjon. De står på linje på samme stokk. Det kan sikkert være ting som er viktig for konstruksjonen av selve huset, men kan like godt være noe helt annet. Men hva?

7 kommentarer:

 1. Spennende! :-) Håper du finner ut en måte så du kan ha tømmeret synlig på badet. Om så bare en vegg. :-)

  SvarSlett
 2. Ja det må være helt forferdelig for familien til den stakkars jenta som ble drept,vi tenker masse på dem. Vi bor jo ikke langt unna der det skjedde heller, og det er uhyggelig når slike ting skjer i nærområdet.

  SvarSlett
 3. Du har helt rett, hver vegg har sitt navn (bokstav) og hver stokk sitt nummer. Noen vegger har flere nummereringer hvis det er åpninger til dører og vinduer.

  Du er sikker på at de "jernrørene" du ser ikke er bindhaker? Bindhaker ser ut som en stor binders og ble slått inn i tømmeret for å binde det sammen. Vi har to slike i veggen på soverommet og synes det viser tegn på gamle byggeteknikker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er sannelig ikke sikker.(",) Men de har noe som ser ut som gjenger i enden, så jeg har tenkt at det er et feste for noe, og at det har vært stramma til med mutter i enden.

   Slett
  2. Jeg har forstørret bildet og ser at jeg tok feil. Kan du ikke ta noen nærbilder? Jeg er helt sikkert på at noen eldre personer vil vite hva det er.

   Slett
 4. Så mye rart som åpenbarer seg under rivingen hos dere - rene skattejakten! Jeg vet dessverre ikke hva det kan være, men det er iallefall veldig bra at alt ser ut til å være i så god stand at dere slipper å bytte ut så mye av det opprinnelige!
  Kjempejobb dere gjør, blir spennende å følge med videre :-)
  Ha en fin uke!

  Mona

  SvarSlett
 5. Så vittig, satt akkurat og skrev en kommentar på bloggen din og så tikket det inn en kommentar fra deg :-)) Tusen takk!

  Mona

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...