søndag 16. februar 2014

Hilsen fra Samvirkelaget


Samvirkelaget er en del av historien til min oldemors hus, ettersom huset hadde rollen som det første lokalet til den lokale kooperativen. Det er det ikke så mange spor av i dag, men Samvirkelagets rolle som den viktigste leverandøren av hverdagens nødvendigheter er ganske tydelig likevel. Før var nok samvirketanken litt viktigere enn i dag, og kundene var i større grad medeiere som skulle få del av overskuddet. Man delte nemlig ut gaver. Denne ostehøvelen er en av de eldre gavene, men fremdeles i bruk her i huset når det skal skjæres brunost - hilsen fra Samvirkelaget.


Helt på tampen av gave-æraen kom disse knivene. Da har det tydeligvis blitt ut å si Samvirkelaget, og man har forkorta hilsenen til Hilsen S-laget (formodentlig litt kulere). Uansett er det ingenting å si på kvaliteten; disse holder fremdeles og er i bruk rett som det er.


Et godt kjennetegn på en Samvirkelags-gave var at "alle" hadde den. Som dette paret. Over en lengre periode i min barndom sto de på ei hylle i veggseksjonen i de fleste hjem, hos både ung og gammel. Eller oppå gardinbrettet, det var også stilig.


Samvirkelaget bidro også med gaver med lokalt preg. Vårt Samvirkelag hadde såpass estetisk sans at de valgte kirka som motiv for en praktisk serviettholder. Det kom også et lite firkantet fat i samme utførelse om jeg ikke husker feil. Jeg har sett samme type serviettholder og fat fra andre samvirkekretser som rett og slett har trykt bilder av Samvirkelaget. Det er ikke riktig like vellykka, for å si det litt forsiktig.


Lysestaker er også en klassiker. Jeg vet om i alle fall to varianter som blei gitt bort: Ett sett med ganske fine iittala-staker i glass (en enkel variant av Festivo, for kjennere), eller disse som den gang sikkert gikk rett inn i interiøret, men som nå kanskje passer bedre til jul.

Det er lenge siden Samvirkelaget sendte ut gaver på den måten. Synd, egentlig. Nå har de til og med redusert kjøpeutbyttet til magre 1 %. Jeg skulle gjerne hatt en ny ostehøvel som plaster på såret.

7 kommentarer:

 1. Her var det mange minner fra barne og ungdomsårene kan jeg se.
  Hadde besteforeldre som kun handlet på Samvirkelaget, farmora mi
  var sågar med i styret for det lokale Samvirkelaget ei stund. Så hos dem
  var det også mye Samvirkelags effekter. Og når man skulle forsikre hus og bil
  valgte man selvsagt Samvirke forsikring. Hadde faktisk mine første forsikringer
  der sjøl. Dette var et artig innlegg du kom med.
  Klemmer fra Marit

  SvarSlett
 2. Det var en morsom "gave-kavalkade" :-) Er vokst opp med Samvirkelaget som bygdas knutepunkt, og min mormor som jobbet der, men kan ikke huske disse gavene. Selv om gavene hadde lokalt tilsnitt, vil jeg tro at dette var noe som ble gjort over hele landet? Husker iallefall å ha sett flere ting i samme stil som de røde lysestakene, både potteskjulere og skåler. Ikke samme stasen nå, nei. Trøsten får være at gamle ostehøvler ofte er de beste ;-)

  Mona

  SvarSlett
 3. Jeg kjøpte meg to større utgaver av de røde lysestakene på Fretex til jul. Må nok finne dem fram for å sjekke om de har noe stempel mad Samvirkelaget på, men de kan jo være laget i en annen anledning. Jeg har dem på hobbyrommet til penner og slikt. Er litt over gjennomsnittet glad i rødt så her er det "jul" hele året.
  Hilsen Camilla

  SvarSlett
 4. Tusen takk for hyggelig hilsen:) For en nostalgisk reise tilbake i tid som nok en gang konkluderer med at det meste var så mye bedre før:) Jeg har et likt ostefat fra Egersund som serverer oss frokost hver søndag, og det minner meg så om min bestemor Elsa! Ønsker deg en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 5. Så morsomt og interessant å lese! Synd det ikke er sånn lenger! Jeg tror mamma har noen fine ting hun har fått fra Samvirkelaget. Og fra andre butikker også, alt har blitt så stort og ikke så personlig som det var før kanskje..

  SvarSlett
 6. En reise i tid, og et meget godt skrevet innlegg. Morsom lesing med en snerten avsluttning (nå føler jeg meg som en norsklærer, hi hi).
  Fortsatt stor fan av bloggen din :)

  Mvh
  Cecilie

  SvarSlett
 7. Så mange koslige minner,som fremdeles er i bruk!!!
  Dette var artig - og akkurat slike ting som jeg selv er så glad i!!!
  Toveklem:)

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...