søndag 10. februar 2013

Tre vs. plast


Trefjøler har fått rykte på seg for å være uhygieniske - direkte bakteriebomber rett og slett. Jeg har inntrykk av at man i de fleste hjem har erstatta alle trefjøler så nær som brødfjøla med plastfjøler. I min oldemors hus har vi egentlig gjort det samme, spesielt etter at vi til jul fikk et kjempeflott sett med nye formålsmerka plastfjøler som både var hendige og gjorde seg ganske godt på benken.


Likevel står de gamle trefjølene framme. De er jo fine, og hører hjemme på kjøkkenet uavhengig av hvor ofte de er i bruk. Og er tre egentlig så uhygienisk? Derom strides faktisk de lærde. Noen mener at det porøse materialet i trefjøla gjør at den tørker fortere enn plast, og dermed utgjør et dårligere vekstmiljø for bakteriene. Er plastfjøla helt ny er den lett å holde ren, men jo flere hakk jo mer uhygienisk. Det er altså ikke så enkelt at plast vinner uansett.


Bortsett fra de nye fjølene er det ikke så mye plast her i huset. Stort sett bruker jeg det jeg har, gammelt eller nytt. Disse kopphånddukene i lin, derimot, er jeg litt gjerrig med. De er vaska og strøket mange ganger, og er mjuke og fine. De hadde med andre ord sikkert vært veldig gode til tørking av fine glass, men jeg har liksom ikke råd.


Dette bollesettet er jeg også litt forsiktig med. Jeg fikk det av min bestemor i dalen, som mente hun hadde fått det med seg herfra da hun flytta ut i si tid. Det har fått en del hakk og skader langs kantene gjennom årenes løp, og det er grunnen til at det helst står til pynt. Gammelt må det nødvenidgvis også være, selv om stempelet under egentlig ikke sier meg noe. Det ser ut som en supermann-S, og så står det 1184/2 , 1184/3 og 1184/5. Kanskje det betyr at det har vært flere skåler i settet, jeg savner liksom /1 og /4.

8 kommentarer:

 1. Jeg har en mistanke om at bollene kommer fra Gann og Graveren. Det var forløperen til Egersund og Figgjo. Gann og Graveren hadde ikke noe firmastempel, men satte visstnok bare en nummer eller signatur under gjenstandene.

  Når det gjelder tre vs.plast. Plast er bra bare hvis fjølene vaskes i oppvaskmaskinen. Og som du sier, en oppripet fjøl kan umulig være bra. Alle proffe kokker bruker fortsatt tre. Treverket er egentlig selvrensende, men jeg vasker fjølene, strør på salt - lar det tørke, skyller og tørker godt.

  SvarSlett
 2. Så koselige fjøler og boller du har ! Jeg bruker trefjøl jeg , kan ikke fordra plast med skjærespor. Porselen fjøler står joo høyt på ønskelisten da , det må jeg si. God morsdag !

  SvarSlett
 3. Koselig med trefjølene samlet der på kjøkkenbenken. Flott bollesett også, har et par bollesett jeg har kjøpt brukt. De hånddukene i lin er nok av en veldig fin kvalitet. :)

  SvarSlett
 4. Fine trefjøler! Jeg har hørt at tre er mer hygenisk enn plast ... Sannelig ikke godt å si hva som er riktig. Dessverre har jeg bare plastfjøler, så jeg får nøye meg med dem. Heller ikke like fine å ha på benken, så de står gjemt i skapet :)

  Ha en flott søndag!

  Renate

  SvarSlett
 5. Koselig med gamle trefjøler! Vi har dessverre ingen! Vi lager enkle trefjøler og bruker bare det! Før brukte jeg bare plast, men jeg liker mye bedre å bruke de av tre! Treverk skal visst være antiseptisk(heter det det...?) og de brukte vel bare det før i tiden, det gikk jo bra det!

  SvarSlett
 6. Nydelige trefjøler og boller du har tatt hånd om!
  Har nok hørt at trefjøler er mere safe ang. bakteriefloraen, men det er jo andrehåndsinformasjon! Jeg syns iallefall trefjøler "virker" mere renslig...er jo i besittelse av flere plastfjøler jeg og.
  Bollene du savner kan nok dessverre være knust, for de ser veldig gamle ut de du sitter igjen med.
  Ha en fin-fin uke.
  Klem fra Kristin

  SvarSlett
 7. Det er vel langt til IKEA for deg? Det er sikkert ikke lenge til jeg skal dit. Skal jeg kjøpe et strykebrettrekk og sende deg?

  SvarSlett
 8. Nyydelig trefjøler! Så herlig å ha en så stor samling, selv om du savner noen størrelser;-) Jeg føler også at tre en litt uhygiensik. Jeg vasker de i allefall godt både før og etter bruk. Og hvitløk og sterkere saker unngår jeg å skjære på tre. Men jeg er sannelig ikke sikker på om det stemmer;-)

  Ha en super dag!

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...