søndag 17. februar 2013

Ei hemmelig dør


I dag fant vi ei hemmelig dør. Eller det vil si: Selve døra har alltid vært der, men den hadde en skjult hemmelighet. Døra så nemlig slik ut i morreste da vi våkna:


Det er døra fra mellomgangen til stua. Mellomgangen ligger i nordenden av huset, og forbinder soverom, kontor og bad med stua og bakgangen (til høyre i bildet). Inndelinga i rom blei gjort om på 60-tallet, og det blei satt inn noen nye dører som sikkert var veldig fine den gang. Døra inn til stua blei imidlertid beholdt, men for at den skulle harmonere med de tre andre dørene i gangen blei det slått ei slett plate på baksida. I dag fikk vi lyst til å se bakom plata, og dette var det vi fant:


Vi var skjønt enige om at døra så mye bedre ut sånn. Jeg vet ikke når den heftige grønnfargen blei malt, men det er ikke den opprinnelige fargen. Under ser man nemlig at døra har vært brun aller først. Akkurat der man passerer når man går ut og kanskje først og fremst inn er det ganske tydelige slitasjeskader. Vi syntes det var stilig, og vurderer å beholde døra akkurat sånn - uten ny maling - når resten av gangen skal til pers.


Når vi så den "nye" døra fikk vi blod på tann, og tok tak i arbeidet med dørskiltene med det samme. Ettersom årene har gått har de blitt dekka av flere og flere lag maling, spesielt dette på stuedøra (altså den andre sida av grønndøra). Slike skatter fortjener bedre.


Først bada vi skiltene i malingsfjerner. Den hadde tørka litt og blitt til en slags grøt, men funka likevel. Det tok litt tid å komme gjennom alle lagene, men den som venter på noe godt og så videre.


Finnpussen gjorde vi med litt messingpuss utviklet av en gullsmed, som det sto på flaska. Etter en omgang med pussekluten så skiltene ut som om de skulle vært kjøpt i fjor. Forskjellen fra bildet over er så stor at man nesten ikke kan se at det er de samme dørskiltene. Sånn ser stuedøra ut nå:


Vi er kjempefornøyde. Tenk om det hadde vært mulig å finne flere slike dørklinker og -skilt, jeg har dessverre bare noen få. Årets julegavetips!!

14 kommentarer:

 1. Ojj den grønne gammle døren er kjempefin ! Så fin klinke og låsekasse også ! De kunne det i gammle dager ! Fin søndag til deg ! Klem

  SvarSlett
 2. For en godt bevart skatt dere har funnet. Dørskilt og vrider er jo helt nydelige.!!

  SvarSlett
 3. En juvel!

  Går det ann å rekonstruere den opprinnelige rominndelingen? Ikke nødvendigvis for at dere skal bygge om/rive, men for at dere får dokumentert hvordan huset en gang så ut og ble brukt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg jobber med å kartlegge hvordan det var her i alle fall før krigen (det er det min bestemor huska og mine gamle onkler kan huske). Jeg ønsker å tegne det opp, ikke minst for å ha oversikt over hvordan rommene blei brukt før. Blant anna var det butikk i den delen der vi sover og har kontor i dag.

   Slett
 4. For en skatt! Slike dører ønsker jeg meg her oppe i "nyhuset" :-)
  Håndtaket ble kjempefint! Vi har også noen dørprosjekt å gripe tak i, men spørs om de kanskje blir satt litt til sides til etter vi er flyttet inn der nede.

  Ha en fin uke!
  -Hilde-

  SvarSlett
 5. Så fantastisk- likte den grønnfargen- og for noen flotte dørklinker- sukk- det er absolutt noe eget med gamle hus- og så fint at dere får frem igjen det som er orginalt;)

  SvarSlett
 6. Å FOR HEIN HERLIG SKATT
  DØRLINKEN BLE SÅ VAKKER
  SÅ BRA DERE VELGER Å BEHOLDE FARGEN
  NYT DAGEN
  KLEM ELI:)

  SvarSlett
 7. Den grønnfargen var kjempefin! Og døra var akkurat passe slitt! Morsomt å se hvordan man kan få tilbake det originale utseendet på dørklinken. Den ble jo virkelig som ny!!

  SvarSlett
 8. Åh, HURRA!!! så utrolig kult! Tenk å finne en så tøff dør. Dere må ikke finne på å male den- utrolig fin:-) Moro med slike overraskelser.

  Tusen takk for stemme fra deg, det betyr så mye:-)

  Klemmer fra Marthe

  SvarSlett
 9. Fytte, for noen herlige dørklinker og skilt...dette var til å bli misunnelig på!
  Sånne dører med påspikret plate hadde vi også i gammelhytta, du vet det var ikke populært med "speil" i dørene på 50-70 - tallet, men så bra at de bare spikret over ei plate iallefall.
  Godt dere tok vare på døra...kanskje det går å pusse den ned så den herlige brunfargen kommer frem.
  Det finnes nok ikke Narvik-kofte til Narviksæringen...bare nordlandskofte, kanskje jeg må kreere en selv!
  Ha ei god ny uke.
  Klem fra Kristin

  SvarSlett
 10. hei hei :-)
  Fiiin blogg du har!!
  Legger meg til som følger jeg :-)
  Tusen takk for alle de koselige kommentarene du legger igjen inne hos meg!
  Ingrid :-)

  SvarSlett
 11. Å få frem slike skatter som her er en sann fryd. Flott dør med fin slitt patina! Den bør absolutt være som den er syntes jeg.
  Og moro med de dørklinkene. Flotte!
  Følger med deg og husprosjektet ditt videre jeg...
  Mette

  SvarSlett
 12. Gøy at jeg fant bloggen din, hiver meg på som følger. Flott grønnfarge på døren og beslagene ble virkelig som nye! Pam

  SvarSlett
 13. Ååå for en nydelig dør dere fant! Jeg falt helt for den, både grønnfargen og slitasjen var helt perfekt. Jeg hadde beholdt den akuratt som den er.

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...