mandag 30. september 2019

Spennende fargeeksperiment


Jeg har jo blanda litt egne farger før, men det er ikke noe jeg er spesielt god til foreløpig. Derfor er var det litt spennende når jeg skjønte at jeg måtte trå til sjøl for å få den riktige fargen til vinduslistene på det nye kontoret: Kom jeg til å treffe? Listverket er nemlig ganske spenstig lysegrønt i fargen. Etter et tilfeldig søk på internett, kom det opp en artikkel om kromoxidgrønt, illustrert med et bilde av det pulveret som utgjør fargepigmentet. Det slo meg at dette har jeg sett før, blant posene med malingsfarger jeg fant i skjåen for mange år sida. Jeg konkluderte derfor, i samråd med forhandleren, at det nok var det som var utgangspunktet.


Etter å ha eksperiementert meg fram mengde for mengde, kom jeg tilslutt fram til forholdet 2,5 dl hvitt og 10 ts (man tager de hjelpemidler man haver) med kromoxidgrønt. Til venstre her er den nye fargen, og øverst den opprinnelige. Jeg tror jeg har truffet ganske bra.


Det er kanskje en anelse mer gulstenkt i den opprinnelige, men det kan like godt skyldes tidens tann som mye annet. Jeg har malt ett strøk, og venter på at det skal tørke. Det vil også endre fargen littegrann.


Det er slett ikke sikkert at alle jeg kjenner kommer til å synes at dette er så fint, men sjøl synes jeg  det er helt herlig. Ellers er hver eneste vinduslist i huset kvit, men i dette rommet der det var gjort så få endringer opp gjennom tidene synes jeg det har vært et poeng å beholde alle farger så nært opp til de originale som mulig. Og jeg ser jo at under den kvite malinga blant annet i stua er både karmer og lister grønne. De var kanskje mer vågale før i tida.

7 kommentarer:

 1. Så spennende å blande farge selv! Og at du fant det gamle fargepulveret!
  At fargen forandrer seg litt med årene, er vel bare å forvente. Gratulerer med et vellykket prosjekt! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. :-) Nå som fargen har tørka, ser jeg at jeg har truffet ganske bra. Da er det selvsagt ekstra artig.

   Slett
 2. Så artig med pigmenter i uthuset. Skulle gjerne hatt det her også. Jeg har i stedet handlet inn 12 ulike kulører i miniformat av A... linoljemaling. Nå lager jeg fargeprøver på noen panelrester. Fantastisk fine farger. Den grønne karmen du har malt er bare så fin!
  Hilsen Camilla i Harstad

  SvarSlett
  Svar
  1. For ordens skyld: Pigmentene jeg fant ligger urørt, men jeg kjøpte samme grønnfarge ferdig utblanda i linolje. Synes også det er veldig artig med litt (for i dag) uvanlige farger, så dette gjør meg litt ekstra glad. :-)

   Slett
 3. Oioioi! Pigmenter i skjåen?! SÅ kult! Tror nok at våre forfedre føles mer vågale i fargevalget fordi de hadde få valg, og fordi at grønn var en rimelig farge. Syns dette ble råfint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her fant jeg både blått, gult, grønt, svart og kvitt. Artig å ha, selv om de nok aldri blir brukt. Usikker på kvaliteten etter 100 år i vekslende klima.

   Slett
 4. Så fin den grønnfargen! Jeg er på utkikk etter en sånn farge:) Hvor har du kjøpt den?

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...