mandag 18. september 2017

Et skikkelig kupp


Jeg har fått ei dør på døra. Den dukka tilfeldigvis opp på ei FB-side kjæresten følger, og han var oppmerksom nok til å se hvilken skatt dette egentlig er og alarmere meg (på tross av at han synes jeg er litt over grensa sær som ikke er på FB sjøl). Døra i seg sjøl er nemlig ikke det minste interessant for min del, sånn i utgangspunktet.


Disse, derimot, er jeg veldig, veldig, veldig interessert i. Det er akkurat sånne dørvridere som det finnes flest av her i huset, og som jeg derfor antar er de mest originale. Antakelsen støttes av sporene på de dørene der det er skifta vridere i løpet av 60-tallet. Jeg begynte å jakte på disse for fem og et halvt år sida, men har så langt kun opplevd å være akkurat litt for sein på en Finn-annonse.


Han som annonserte døra lanserte den først og fremst som mulig hodegjerde eller bord, og var nok ikke klar over hva han kunne fått bare for dørvrideren om han hadde solgt den via de rette kanalene. Akkurat det valgte jeg å ikke tipse ham om, men jeg dro i stedet til meg et ganske høyt bud for å skremme unna alle som var på jakt etter et redesign-objekt. Dermed vant jeg budrunden, og måtte sette omtrent hele familien (inkludert min brors svigerfar) i sving for å få den henta hos selgeren og levert på døra hjemme hos meg. Det er nemlig ikke alt som går inn i en Toyota Corolla.


Siden har jeg brukt litt tid på å få løs de fire skruene som var brukt til å feste skiltene. Den første var forholdsvis lett å få av, sporet var lett å rense for maling og skrujernet fikk godt tak. De to neste var det mye verre å få av, men med den rette blandinga av bønner og trusler fikk jeg skrudd ut dem også. Den fjerde viste seg imidlertid å være ei nøtt, helt til det gikk opp for meg at det faktisk var en spiker med rundt hode som var brukt. Da måtte jeg rett og slett bende litt forsiktig fra undersida av skiltet, nok til å få tak med ei knipetang.


Men den virkelige nøtta er her. Døra har åpenbart vært brukt til ytterdør, og messingen bærer preg av det. Jeg gjetter nesten på at det har vært døra inn til en litt fuktig kjeller, for det er faktisk håndtaket på innsida som er mest korrodert. Og hvis du studerer den lille skruen som fester de to håndtakene sammen gjennom døra, er den helt rusta fast. Jeg har prøvd med rustfjerner i flere runder, men den rikker seg ikke. Hvis ikke noe annet nytter må vi kanskje bore den ut, og da må vi også få laga ny festeskrue. Det går sikkert også an, men det beste hadde jo vært å klare det uten så drastiske tiltak. Gode tips mottas med takk. 

10 kommentarer:

 1. Jeg har dessverre ingen råd, men jeg gleder meg veldig til å se dørhåndtaket ferdig pusset og polert på plass i huset.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også, men foreløpig strever jeg enda med å få opp den lille skruen. (",)

   Slett
 2. Prøv 556, det er et vidundermiddel som smører og løser
  Som tidligere nevnt, dette beslaget er et smykke! Og dørvrideren også
  Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje den er bedre enn den jeg har (WD-40), skal kjøpe og prøve! (",)

   Slett
 3. WD-40 er jo bra, så da spørs det vel..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå har han som er litt sterkere enn meg kommet hjem og konkludert med at vi nok må regne med mer drastiske tiltak...

   Slett
 4. Håper det ordner seg! Og nå som jeg leser bloggen din fra PC så ser jeg at du er blitt samarbeidspartner med Bygg og bevar. De har fått ei bra dame på laget da! Gratulerer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. (",) Det er ikke så mye å tjene på avtalen (faktisk ingenting), men artig å være med på laget. Det er jo ikke så mange husblogger som oppdateres med jevne mellomrom lengre, jeg skulle gjerne hatt flere gode inspirasjonskilder. Er sjeleglad for de som enda finnes (les: f.eks din), det trengs sånne! (",)

   Slett
 5. Forsøk med en liten propanbrenner, for eksempel en gammel skibrenner eller en slik du lager creme bruellé med. Varmestrålen må være konsentrert. Varm opp skruen skikkelig, la det kjøle litt. Bruk rikelig med 556 og la det stå over natta. Hvis det ikke løsner, gjenta prosessen.

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...