onsdag 1. oktober 2014

Råttent gjortFor å begynne med begynnelsen: Jeg har en bod i et hjørne av huset som ikke er spesielt pen og ryddig, men som har vært et praktisk rom for alt fra julepynt og gavepapir, via vinterklær til "alt det andre". Det er i denne boden vi har romstert for å ta ut de fire vindusrammene vi tok ut for ikke så lenge sida. Bildet er tatt etter det, uten at jeg kan garantere at det har avgjørende innvirkning på ryddighetnivået.


Jeg har forsåvidt visst helt siden jeg flytta inn her at golvet var dårlig. Nå som vinduene skal pusses opp var det derfor naturlig å vurdere et mer helhetlig tiltak her inne. Det er ikke gjort så veldig mye her siden huset blei bygd, med unntak av ei avdeling som gjorde boden til bod og det som i dag er kontoret til soverom. 


Full oppussing blei fryktelig aktuelt da jeg faktisk gikk gjennom golvet da jeg jobba i dette hjørnet mens vi tok ut vindusrammene. Det var ikke så veldig dramatisk, men følelsen av at golvplankene knekker under beina på deg er ikke helt god, for å si det sånn. Etter å ha rydda ut (og kasta mye av) det som var lagra her inne, flytta ut løst inventar og revet fast inventar var det spennende å se hva som egentlig skjulte seg under golvbelegget.


Et dugelig lag med oppslag fra Hjemmet anno 1980 (I dag serverer vi risgryte til middag og Engstelser i kvinners dagligliv) gir en pekepinn om når belegget er lagt på. Det lå helt løst, og var lett å fjerne. Det tok faktisk lengre tid å raske sammen alle ukebladene.


Under der fant vi antakelig roten til alt ondt. Plast. Det var rett og slett lagt et tett plastlag mellom golvplankene og ukebladene og belegget. Samtidig var det tidligere slik at jorda på utsiden av østveggen sto helt opp mot kledninga på utsida. Når det da har trukket fuktighet inn i treverket har vannet blitt innestengt under plasten uten mulighet til å tørke opp.


Resultatet ser slik ut: Plukkråtten golv langs både nord- og østveggen. Bildet er tatt fra døra inn til boden. Den ordinære gangsonen er tørr og fin og trygg å gå på, mens det som har vært under hyllene er det stikk motsatte. 


Det vil si: På de årene som har gått siden vi gjorde en gravejobb på utsida har det stort sett tørka opp, men det ser jo ikke så bra ut da. Alt må selvsagt vekk, og vi er veldig spent på hvordan det ser ut i det tilstøtende kontoret. I verste fall må vi ned med deleveggen. Ytterveggene er jo selvsagt også et spørsmål.


Inntil videre tar jeg ingen sorger på forskudd. Badet ligger også vegg i vegg med boden, og på samme østvegg, men her var det jo som kjent ingen tegn til fukt hverken i vegger eller golv. Uansett blir det en aldri så liten jobb på oss denne høsten også. Sånn kan man jo ikke ha det.

8 kommentarer:

 1. Huff, det der så ikkje bra ut! Men mye godt lesestoff fant du jo... Det e bare å brette opp arman og sette igang, ingen veg utenom.

  SvarSlett
 2. Huff da. Den som leter skal finne sies det, men noen ganger skulle man vel ikke ønske at man fant
  riktig så mye... Men jeg tenker det kommer til å bli kjempefint der inne når dere har gjort deres.
  Da får du ett helt nytt og flott rom til. Lykke til med arbeidet.
  Klem fra Marit

  SvarSlett
 3. Gufne overraskelser i gamle hus er vel noe man må regne med var det noen som sa, men det gjør ikke saken lettere for de som finner. Lurer på hvorfor det er lagt plast og blader og så belegg? Snodig løsning. Lykke til med uventet høstprosjekt. Pam :)

  SvarSlett
 4. Oj, oj, oj sa jeg da jeg så plasten og gulvet under. Forferdelig at det som virket som en god ide slett ikke var det.

  Jeg krysser fingrene for at det ikke er så ille under som dere frykter.

  SvarSlett
 5. Kjedelig overraskelse - slike man dessverre kan få noen av i eldre hus.
  Har hatt noen her også - det er bare å bite i det sure eplet og få det gjort.Skal ihvertfall ikke bli arbeidsledig ;)

  Lykke til!

  Tove :)

  SvarSlett
 6. Krysser fingrene for at de langt tykkere bjelkene har klart seg bedre enn gulvplanken. Lykke til!
  Hilsen Camilla i Harstad

  SvarSlett
 7. Ja, det er ikke bare gamle skatter en finner i gamle hus med personlighet! Mye jobb med slike hus, men du verden så mye personlighet som kommer frem, når en får fikset litt etter litt. :-) Ønsker deg en riktig fin uke. :-)

  SvarSlett
 8. Uff og huff sier jeg bare og synes at det er noe veldig kjent ved det der !!! Vi fant ukeblader fra 1976 , som liksom skulle være isolasjon bak en vegg , yeah right , sier jeg bare ! Jeg trodde virkelig ikke at noen brukte den slags isolasjon så sent i våre dager ! Jaja vi får bite tenna sammen og rette ryggen , det er overraskende mye å gjøre i så gammle hus . Fin dag til deg ! Klem

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...