mandag 8. juli 2013

Duett vs. DAB


En nettkjenning fikk meg til å tenke på min gamle radio her om dagen, i det hun konstaterte at slike snart ikke kan brukes mer. FM-nettet skal nemlig kobles ut snart. DAB heter nyvinningen, som hele Norge skal over på fra og med 2017. Jeg vet ikke helt om jeg synes ideen er så god.


Hva er vitsen, liksom? På kjøkkenet står min utmerkede Radionette Duett 3000, slik den har gjort siden den blei anskaffa her i huset en gang på 70-tallet. Lyden er upåklagelig, og den har ingen problemer med å finne den rette frekvensen på FM-nettet. Det var ikke akkurat noen liten investering i sin tid heller. I følge radiomuseum.org kosta de første modellene som blei lagt ut for salg i 1971 hele 1.050,- norske kroner. 


Nå tvinger det seg fram ei ny investering på radiofronten her i huset, ettersom både denne og to andre radioapparater må byttes ut med en DAB-radio ganske snart. Jeg er kanskje forutinntatt, men jeg tviler på at en ny DAB kan måle seg med den personligheten min gamle Duett utstråler.

10 kommentarer:

 1. Nei, jeg må si meg e ig med deg. Det irriterer meg at vi må gå til anskaffelse av flere ting vi egentlig ikke trenger. Tre radioapparater som fungerer fortreffelig pluss radioen i bilen kan plutselig ikke brukes brukes lengre. Radioen din er litt av en personlighet, tenk at den fungerer godt enda, fin å se på er den også. Ting blir ikke bygget for å vare lengre, fryktelig synd når verden flyter over av søppel. Håper solen skinner hos deg også, deilig med litt sommer. Klem Pam

  SvarSlett
 2. Jeg er helt enig! Og det skal noe til for å måle seg med en slik personlighet...
  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
 3. Hei, denne posten er jo 5 år gammel, men kommenterer allikevel jeg. Kom over denne teksten da jeg søkte opp litt info om Radionette Duett 3000. Jeg har nettopp kjøpt meg en, fikset litt på lakken, smørt opp potmetere og koblet til en nettverksspiler. Nå strømmer NRK Jazz ut fra den over førti år gamle høytaleren. Lyden er nydelig, og radion ser flott ut på et skatoll fra 1960-tallet. Men jeg ble litt nysgjerrig; hva gjorde du med din Duett 3000? Står den fortsatt der oppe i din oldemors hus og sprer vellyd?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, bare hyggelig med kommentarer selv om det er på eldre innlegg.

   Min Duett står fremdeles på samme plass, men akkurat nå sprer den dessverre ikke så veldig mye vellyd som før. Jeg har sett litt på baksida på den, uten at jeg med min noe svake kompetanse på feltet blei noe klokere på hva som kunne kobles til hvor får å få lyden tilbake etter DABens inntog 13.12.2017.

   Det er veldig gode nyheter at dette kan løses, så gi meg gjerne mer konkrete instruksjoner. (",)

   Slett
 4. Hei, bidrar gjerne til å få en så fin radio i gang igjen. Gjør følgende:
  1. Bakpå radioen finner du to DIN-porter. Den ene er merket med tegnet for lydbånd (omtrent slik: O_O) og den andre med en speilvendt Q. Denne siste er for å plugge til platespillere, og det er den jeg bruker. DIN-pluggen du trenger er HANN, ikke hunn.
  2. Disse DIN-portene kan du koble til med en overgangsledning. Kjøp enten en med DIN i den ene enden og en minijack (en slik som en bruker til ipod etc) i den andre, ELLER en DIN i den ene enden og RCA-plugger i den andre (en rød og en hvit plugg).
  3. Med disse kan du koble til hva det skal være, en mobiltlf, en dab-radio, et dab-adapter eller en nettverksspiller slik jeg gjør (jeg bruker Squeezebox, man får en fin brukt en for 500 nok på finn.no)
  4. Plugg i DIN-kontakten for platespiller bak på radioen. Plugg de andre endene inn i innretningen du skal ha lyd fra. Trykk inn tasten foran på radioen som er merket med en speilvendt Q. Skru ned volumet på radioen, og skru maks på innretningen du kobler til.
  5. Slå på radioen og juster volumet.
  Voila; du kan nyte lyden igjen av det som var en stasmodell i 1971. Høytaleren er jo virkelig god, denne radioen er verdt å ta vare på.
  Jeg bruker Squeezebox, da velger jeg kanal og slår av og på via mobiltlf, men det finnes jo mange andre løsninger også. Si fra om jeg har forklart dårlig eller du trenger mer teknisk hjelp. Tro meg, dette er en enkel og billig måte å få beholde sin flotte radio på. Vedlegger lenke til nevnte plugger.
  https://www.power.no/tv-og-tilbehoer/kabler-og-tilkobling/adapter-din-rca-han/p-122737/?gclid=EAIaIQobChMIgu2rlcec2gIVyhoYCh1jtwRrEAQYASABEgKrj_D_BwE&gclsrc=aw.ds
  https://www.123elektronikk.no/din-kabel/minijack-til-din-kabel-1m.asp?utm_source=Merchant123E&utm_medium=cpc&utm_campaign=15&gclid=EAIaIQobChMIopGUrMec2gIVR5SyCh1JUwBmEAQYASABEgL8Y_D_BwE

  SvarSlett
 5. Bare hyggelig. Hadde vært artig å sett hvilken løsning du går for etterhvert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal jeg nok publisere. (",) Takk skal du ha, nå skal jeg bare få tak i det jeg trenger. (Har sett lenken under)

   Slett
 6. Ser at lenken min til RCA og DIN var gal. Den lenker til en DIN-hunn, du må ha en hann og hann også på RCA. Finnes her:
  https://www.kjell.com/no/produkter/lyd-og-bilde/kabler-og-adaptere/din/din-til-rca/din-tilkoblingskabel-p39572?gclid=EAIaIQobChMInLXCmfqd2gIVyFQYCh3HBAsSEAQYCiABEgIwefD_BwE

  SvarSlett
 7. Hei. Jeg har en Duett 3000 som jeg bruker hver dag. Har 3 lokale stasjoner som sender på FM her. Har også en adapter som er koblet opp mot telefonen og sender ut FM signal. Da kan jeg lytte på alle andre radioer jeg har, deriblant en Kurer. Dessverre lager de ikke slike radio smykker lenger. 3000 har også fabelaktig lyd.
  Mvh Ketil Halvorsen

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...