tirsdag 5. mars 2013

Til Herr Veivokter


Dette huset blei bygget av min oldemors svigerforeldre. Aller først livnærte de seg på handel, men handelen blei lagt ned på slutten av 20-tallet. Deretter var det småbruket og min tippoldefars jobb som veivokter som skaffa inntektene til husholdninga. Da vi rydda loftet før takrenoveringa i 2006 fant vi noen gamle papirer som heldigvis hadde sluppet unna ei utslettende loftsrydding tidligere. Blant dem ligger spor fra handelsvirksomheten først og fremst, men også ett og anna annet som gir innblikk i resten av livet til husets tidligere beboere.


Som dette brevet fra 3. oktober 1930, der oppsynsmann Ove Johnsen fra sitt kontor på Finnsnes orienterer min tippoldefar om nye lønnsbetingelser:

"Til
Herr. Veivokter Kr. M. D.
                                     [******nes]

          Ifølge meddelelse fra Veikontoret blir Deres lønn etter 10. oktober 1930, og intil videre, å regne efter kr. 6,50 pr. 8 timers arbeidsdag.


Ove Johnsen
    opsynsmann"For dette beløpet skulle min tippoldefar rett og slett å passe på veien. Jeg er ikke helt sikker på hvilken eller hvilke veier han hadde spesielt ansvar for, men det var nok takket være ham at grøftene ikke vokste igjen og at stikkrennene alltid var åpne. Oppsto det hull var det han som tetta dem med en spade sand, og dukka det opp store steiner var det han som raka dem av veien. Transportmidlet var nok sykkel, eller kanskje beina, jeg vet ikke. Noen bil med stilig firmalogo var det i alle fall ikke snakk om.

Lønna var ikke akkurat all verden etter dagens målestokk, det er artig å se hvilke tall de hadde å forholde seg til den gangen. Vi opererer med litt andre størrelser nå til dags, for å si det sånn!

6 kommentarer:

 1. Her kan du regne ut hva den tiden lønn tilsvarer i dagens pengeverdi:
  http://www.norges-bank.no/no/prisstabilitet/inflasjon/priskalkulator/

  SvarSlett
  Svar
  1. Testa det ut, fikk dette svaret:
   "6,5 kr. i 1930 tilsvarte 205,13 kr. i 2012. Dette tilsvarer en prisstigning fra 1930 til 2012 på 3055,89 prosent."

   Så her må nok i tillegg fagforeningene ha litt takk, for det min tippoldefar tjente per dag er vel omtrent det man tjener i timen i dag for samme jobben.

   Slett
 2. Så gøy å finne noe sånt! Ja det gir virkelig et innblikk i andre tider enn våre! Da vi ryddet oppe på gården fant vi en gammel skolestil inne i noen gamle bøker. Stilen var fra slutten av 1800 tallet. Gutten skrev om en bygdefest og læreren hadde ført på rettelser der hvor det var nødvendig. :-) Pam

  SvarSlett
 3. Å SÅ GØY Å FINNE
  JAMMEN BRA DET FINESS SÅNNE SKATTER
  KOSELIGE BILDER
  TAKK FOR TITTEN
  KLEM ELI:)

  SvarSlett
 4. Så koselig å finne sånne gamle brev og andre papirer fra fortiden. Godt at du har sansen for å ta vare på dette!
  Veivokter-jobben var sikkert en ansvarsfull jobb, og brev om lønn fra oppsynsmannen ærefullt å få.
  Ha en god dag videre.
  Klem fra Kristin

  SvarSlett
 5. Så spennende og fint å finne slike gamle skatter. Vi hadde en tanke om å gjemme bilder av oss og gamle aviser i veggene her når vi pusset opp, men glemte det i all iveren. Men vi har igjen gjesterommet, så kanskje vi skal gjøre det der;-)

  Flott uke videre til deg!

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...