Det har alltid vært antatt at dette huset blei bygd rundt 1912, men da folketellinga for 1910 blei lagt ut fant jeg mine tippoldeforeldre bosatt på et sted som måtte være her ut fra navnet. Spørsmålet var dermed: Hvilket hus bodde de i - mitt hus, eller et annet?
Ett besøk inne hos Halsebøstua ga meg et nyttig tips: Branntaktsprotokoller. Det blei nemlig påbudt å brannforsikre hus i kjøpstedene i 1767, og alle hus skulle takseres hvert 10. år. Huseiere på landet hadde også anledning til å forsikre husene sine, men det var stort sett for de øvre samfunnslag. Fra ca 1845 blei det imidlertid mer vanlig blant alle, selv om det fortsatt var frivillig. Branntakstene blei ført av bygdas lensmann på vegne av Norges brannkasse.
Med god hjelp fra statsarkivet i Tromsø fant jeg til slutt de riktige protokollene. Huset var satt opp på gårds- og bruksnummeret til "moreiendommen" og ikke det gårdsnummeret vi kjenner i dag, men gårdsnavnet og alle mål stemmer perfekt med den taksten som blei tatt før jeg overtok, og ikke minst passer beskrivelsene med det bildet over viser. Bildet (et gammelt postkort) skal visstnok være fra 1909, så det styrker jo teoriene om at huset er eldre enn 1912.
Den første branntakstforretninga blei gjennomført 25. mars 1907. Ut fra beskrivelsen kan det virke som huset er ganske nylig oppført på den tida:
"Hovedbygning ikke tidligere taxerte til Forsikring, opført af Tømmer. Taget tækket med Bord, Næver og Torv. Huset er 15.00 Meter langt, 7.20 Meter bred og 5.80 Meter høi til Taget. I 1ste Etage er 7 Værelser og Gang. 2 af Værelsene er uindredet meden de øvrige er indredet og panelet men umalet. I 2dre Etage er indredet 5 Værelser, hvorraf et Kot, og desuden er der 2 Værelser kun indredet med Gulv, Vinduskarme og Døre. I Bygningen er 2 Pibe og 5 Ovne. Fra Gangen fins Trap op til 2. Etage. Huset staar paa Grundmur der er 1/2 Meter Høi, og er der 32 Fag Vinduer og 18 Døre. Huset er udvendig uten Paneling. Der er Kjelder af Grovsten uden Indredning."
Ti år seinere, 21. desember 1917, var det ny taksering. Da hadde det foregått ei lita utvikling i huset:
"Hovedbygning der tidligere er forsikret som nr. 1 for Kr. 9450.00 efter takstforretning av 25/3. 07.
Siden forrige forretning er nu samtlige da ikke indrede værelser indredet. Såvel indsat en ny ovn.
Bygningen blev omtakseret til Kr. 25500.00 hvorav for grundmuren Kr. 400.00 og for ovner Kr. 1200.00. (...) Takstmændene erklærte at taksterne er avgit efter bedste skjøn og overbævisning og i.h.t. avlagt ed, idet der er tat hensyn til de nu herskende høie materialpriser og arbeidslønninger samt det i hovedbyggningens forelogne indredning."
Vi har sittet i flere timer med papirene for å tyde dem (lensmannen i Lyngen hadde ikke den skjønneste av håndskrifter), men det har vært veldig artig. Nå vet vi med sikkerhet at huset er minst 106 år gammelt, og vi vet ganske mye om hvordan det så ut den gangen.
Veldig moro å sette seg inn i hvordan ting egentlig er og det med å lese gammel skrift ja... det er ikke så lett å tyde. God søndag til deg ! Klem
SvarSlettDu e så flink å finne frem til nyttig historie...synd du ikke fant dette i 2006, så kunne du feiret en heidundranes 100 års dag...men det kan du jo saktens gjøre alikevel..
SvarSlettKos deg med håndskriften, det var vel sånn den var i den tia.
Klem fra Kristin
Takk for et godt tips! Vi jobber med å rehabilitere et gammelt hus, og riving i går avdekket at huset har mye historie.
SvarSlett
SvarSlettSå gøy at dere så presist har fått datert huset. Et tips når dere skal lese/skrive av gamle dokumenter: Bruk et ark med linjer. Start med de ordene dere forstår og skriv dem ned - sett en strek det mangler et ord. Lag linjene like lange som i originalteksten. Skriv på annenhver linje. Etter en stund vil ord dere måtte hoppe over også være forståelige.
Så spennende at du fant ut litt om huset. Statsarkivet har litt av hvert å by på :) Skjønner godt det tok litt tid å tolk de branntakstene for de var jammen ikke nøye med håndskriften da de skrev disse... Det ble nok mye gjetning og sikker litt feiltolkning da vi satt og leste disse.
SvarSlett