onsdag 6. juni 2012

Tørkestativ til begjær


Her på neset hvor jeg holder til er vi ikke plaga med dårlig klestørk. Vi har faktisk bedre klestørk enn vi strengt tatt har behov for til tider. Det hadde vært triveligere med litt mindre vind, er det jeg forsøker å si. Uansett: På sommeren foretrekker jeg å henge klærne ut, på mitt nye gammeldagse tørkestativ


Sjøl synes jeg stativet er veldig fint, og det viser det seg at det er flere som synes. Opptil flere (les: to stykker) har den siste uka spurt hvordan det er laga. Det har jeg i grunnen ikke peiling på, siden jeg ikke har gjort det sjøl, men jeg forsøker meg likevel med ei forklaring.


Min snille kamerat har brukt impregnert plank med målene 2" x 4", samt noen smalere som er kanskje 1" x 2" (glemte å måle akkurat det). Stolpen (altså den som skal ned i bakken) kuttes til ønsket høyde. Ta hensyn både til egen høyde (du skal altså rekke opp), og det faktum at det er lite ønskelig at f.eks. sengetøy skal slepe i bakken (klærne skal altså ikke rekke ned). Tverrplanken skal være omlag én meter lang. Etter modell av det opprinnelige tørkestativet til min oldemor er den skjært til i bue på hver ende. Det er først og fremst et estetisk poeng.


For å få ei fin sammenføyning på toppen må det lages hakk i hver av plankene. Det heter sikkert noe fikst på fagspråket, men det ordet kan jeg ikke. Du må med mine ord fase plankene inn i hverandre ved å kutte ut et felt midt på tverrplanken som tilsvarer hele bredden og halve tykkelsen på stolpen. På toppen av stolpen gjør du det samme: Skjærer ut en bit som tilsvarer hele bredden og halve tykkelsen på tverrbjelken. Når du legger dem sammen blir det sånn som på bildet over på den ene sida...


... og sånn på den andre sida når du skrur sammen. Skru fra begge sidene for et mest mulig solid resultat.


Deretter må du lage avstivere sånn at ikke tverrbjelken gir etter når det henges klær på stativet. Til det bruker du de tynneste plankene, som du sager i vinkel på enden og tilpasser i lengden sånn at de støtter opp omlag på midten av tverrbjelken på hver side av stolpen. Skru fast. Deretter måler du ut fire eller fem hull jevnt fordelt langs tverrbjelkene. Disse skal du trekke tørkesnora gjennom helt, helt til slutt.


Men før det må du plassere stolpene godt nedi jorda. Vi valgte jordspyd, men det blir nok enda mer solid med stolpesko som du kan støpe fast i jorda. Vater er et nyttig hjelpemiddel til akkurat denne jobben. Pass på at det ikke blir for stor avstand mellom de to stolpene, da kan tørkesnora tøye seg for nært bakken når du henger opp klær. Jeg venta en sesong før jeg malte stativet, fordi trykkimpregnert treverk har en tendens til å være ganske fuktig når du kjøper det.

Lykke til!


7 kommentarer:

 1. Vi burde hatt et sånt flott stativ vi også, men jeg er for lat til det. Her er det snorer på vaskerommet - så tøyet henges opp og glemmes til jeg har tid til å brette det sammen. Ja, tørketrommel også. Dumt å innrømme at jeg bruker den om sommeren også.

  SvarSlett
 2. Det er bare helt utrolig flott det tørkestativet...å ka e bedre enn klær, og særlig sengklær som er tørket ute?! Et sånt ønsker jeg meg på landet, men oppskriften ligger vel her til en senere anledning, for jeg tenker vel ikke akkurat å presse den mannen min med mere jobb enda!
  Takk for at du er med på den lille giveaway`en min, og takk for fiiin omtale av bloggen min..koselig, æ like din så godt!
  Kos deg med ALT
  Klem fra Kristin

  SvarSlett
 3. Så fint! Elsker slike gamle tørkestativ =)

  Laget meg ett i fjor på Mattisheimen. Tok med meg ei tegning jeg hadde krotet ned til Byggmakker (min gamle arbeidsplass), huket tak i en unggutt, og satte han til å sage ;) Det ble så bra, atte. Slitet kom da jeg skulle bære det opp ... umontert, vel og merke. Tung plank stikkende opp fra en bæremeis på ryggen - de lengste var på 1,8 m, lå ei stund å kavet med nesa i bakken, med hele plankehaugen trykkende over meg (syntes jeg var lur som tenkte på å bøye meg godt frem da magebeltet skulle festes)- jeg trodde seriøst at jeg skulle dø! Kom meg opp etter laaang tid, og kommer aldri mer til å bære så mye og så lang plank opp på en gang ;)

  Ha ei fin helg!

  Klem Renate

  SvarSlett
 4. Knallfint tørkestativ...og så koselig plass til det...ble misunnelig nesten..:)

  L.

  SvarSlett
 5. Kjempefint tørkestativ! Et lignende blir det nok her også, etterhvert. :)

  SvarSlett
 6. Skulle ønske noen kunne snekre et slikt til meg. Minelskede kom hjem med et paraplystativ. Definitivt ikke like dekorativt!

  SvarSlett
 7. Jabo har denne typen tørkestativ for de som ikke får snekret seg et selv.
  http://www.jabo.no/no/produkter/hageprodukter/torkstativ/

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...