lørdag 31. mars 2012

Skattejakt


Stueprosjektet skrider fram i passe fart. Akkurat nå føler jeg meg sånn passe løsemiddelskadet etter å ha malt begge stuevinduene med god gammeldags oljemaling. Det viste seg nok en gang at de kvite karmene jeg engang hadde ikke var så kvite likevel. Nå ser alt så meget bedre ut.


Å se på maling som tørker er som kjent ikke så inspirerende. Jeg har derfor vært på skattejakt i stedet. Denne gamle dørvrideren, eller dørhandtaket som vi sier her, sitter på ei av de to stuedørene. Den andre døra har et mer moderne dørhandtak i bakelitt, og det taper selvsagt den estetiske kampen mot det gamle. I alle fall på gamle heltredører med speil. Alt har sin tid.


Jeg skulle med andre ord gjerne hatt flere av den gamle typen. Noen søk på nett og henvendelser til forhandlere av gamle bygningsdeler har så langt ikke gitt resultater. En skattejakt ute og inne i min oldemors hus gir tilsammen fire av den samme typen som i stua, i tillegg til to andre. De fire kan selvsagt redistribueres litt, men med nesten tjue dører til sammen i hele huset holder det jo ikke. Så da fortsetter jakten.


På et av handtakene er det stempla inn Kristiania dørvriderfabrikk, og tallet 68. Det er faktisk forløperen til mer kjente TrioVing. Fabrikken blei etablert i 1864, og skrives Christiania dørvriderfabrik overalt der jeg har lest. Fabrikken blei først solgt til Christiania laasefabrik i 1899 og skiftet da visstnok navn til Christiania Dørvrider og Laasefabrik. Om dette også gjorde seg gjeldende for merkinga vet jeg ikke. 


Varemerket "Trio" blei registrert i 1908. Om det betyr at man samtidig endra merkinga av produktene sine vet jeg heller ikke. Uansett har jeg en gryende mistanke om at huset kanskje er noen år eldre enn 1912 som jeg tidligere har gått ut fra, og dersom dørhandtakene er produsert senest 1908 så stemmer det forsåvidt godt overens med det bildet.


Nummer 68 er nok produktnummeret. Det er laget flere reproduksjoner av dørvriderfabrikkens produkter, men så langt har jeg ikke funnet noen nummer 68. Så jakten fortsetter.

6 kommentarer:

 1. Å for et nydelig dørhåndtak! Skjønner godt at du jakter på flere av denne typen. Lykke til i jakten!

  Mona

  SvarSlett
 2. Flotte håndtak, som jeg håper at du klarer å få tak i...det blir nok å ordne seg...ting tar tid!
  Ha en fin søndag!
  Klem fra Kristin

  SvarSlett
 3. Hva er det med gamle dører som fascinerer så? Jeg fant igjen noen bilder fra en spaniatur vi tok for to år siden og flertallet av bildene var av gamle, spanske, slitte dører.. hehe;) Men de vakreste av alle er de norske heltredørene med speil og gamle dørvridere. Heldige du som har mange eksempler av disse, håper du finner de siste også:) Vi prøver å ta vare på så mange av de gamle dørene vi kan. Vi har bestilt to nye heltredører, men har heldigvis fått tak i gamle dørhåndtal Lykke!

  Ha en nydelig påake!!

  SvarSlett
 4. Har du prøvd her http://gamlehusbutikken.no/butikk/til-dor?
  Håper lenken kommer opp...

  Line

  SvarSlett
 5. Hvis du bruker riktig linoljemaling kan du ikke ble løsemiddelskadd :-) Det er ingen løsemidler eller giftstoffe i ren linoljemaling.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var nok ment i overført betydning - lukta er god, men sterk.. (",)

   Slett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...