onsdag 11. april 2012

Royale spisevaner


Jeg fikk raskt en bestikkfavoritt etter at jeg flytta inn i min oldemors hus. I skuffene her lå nemlig fire borkniver merket Skaugum med kvitt skaft, og tre likedanne med stålskaft. De med kvitt skaft er de beste å holde i, men uansett er det bladet som gjør den store forskjellen. De er nemlig ypperlige både til å spise middag med, og til å smøre brødskiva med.


Jeg har vært på jakt etter flere av samme type kjempelenge, men de er temmelig vanskelig å finne. Det vil si: Geilo jernvarefabrikk produserer dem fremdeles. Poenget er at jeg ville ha noen som var brukt litt. Og plutselig dukka de opp på en bitteliten nettbutikk. Seks stykker i originaleska. Hurra! Nå er jeg oppsatt med kniver til ti, i tillegg til fem dessertkniver jeg kjøpte tidligere. De er en del kortere, men fungerer også utmerket til brødskivesmøring.


Som sagt produseres Skaugum-bestikket ufortrødent videre på Geilo, nå på tredje generasjon. For 60 år siden ga kongehuset den lille fabrikken lov til å benytte Skaugum som varemerke, og jeg tror bestikket må ha slått an for også min bestemor i dalen hadde slike bordkniver. De blei tatt godt vare på, og lå i originaleskene sine når de ikke var i bruk. Med andre ord mesteparten av tida, for det var nok kniver for de store anledninger der i huset.


2 kommentarer:

  1. I min familie var det hvitskafta Skaugumkniver til sølvgaflene. Alle mormors 8 har havnet her hos meg, og de brukes fortsatt som en del av sølvbestikket.

    SvarSlett
  2. Så gøy å finne noe en samler på og har lett etter en stund! Disse knivene er kjempegode. Jeg har også sånne kniver med hvitt skaft, som jeg bruker til sølvbestikket siden det er så vanskelig å finne gamle sølvkniver. Fikk engang forklart at under krigen ble knivene smeltet om for å få penger til mat, siden de inneholdt mer sølv enn gafler og skjeer.
    Artig at vi holder oss til de samme fargene når vi maler, det må tyde på god smak, tror du ikke ;o)

    - mona -

    SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...