torsdag 1. mars 2012

7 kopper hvetemel


Hver fjerde uke har jeg ansvaret for å bake til fredagskaffen på jobb. Jeg har i grunnen lagt min ære i å komme med hjemmebakt hver gang. Kun én gang har jeg tydd til "karriere-kake", altså ferdigblandet 1-2-3-miks. Nå har jeg imidlertid funnet ut at i grunnen finnes det oppskrifter som er omtrent like raske, f.eks. denne krydderkake-oppskrifta jeg fikk av ei venninne for mange år siden. Hun har igjen fått den av sin mor:

7 kopper hvetemel
4,5 k sukker
4,5 k melk
1,5 k smelta smør
5 ts bakepulver
1,5 ts ingefær
1,5 ts kardemomme
1,5 ts nellik
1,5 ts kanel
1 ts pepper

Alt det tørre blandes, deretter tilsettes melk og smør. Alt røres til ei glatt røre, før det slås i ei lita langpanne. Kaka skal steke ved 180 °C i ca 35 - 45 minutter.

Det som er så greit med denne kaka er at man har de fleste ingrediensene i huset til enhver tid. Den lar seg bake sjøl om man har glemt å kjøpe egg. Og så går det fort!


Jeg brukte litt tid på å finne ut hva som var den rette koppen. Tekrusene her i huset var litt voldsomme til formålet. Denne koppen er imidlertid helt passe. Jeg vet ikke hvor den kommer fra, den er merka med noe som ser ut som kinesiske tegn på undersida. Jeg vil tro at den, som det meste annet på den tida, blei kjøpt på Samvirkelaget. Det var nok ikke så vanlig med en bytur hver gang man fikk lyst på noe nytt den gangen.

Hvis du ikke har en passelig kopp tilgjengelig, så har Alma og Alette svaret. I følge de to ekspertene bak Mat og Husstel forholder det seg nemlig slik at "en almindelig stor tekop rummer ca. 2 strøkne deciliter." (De samme damene vet også å fortelle at "50 gr. nyretalg = 1 strøken del. finhakket tør nyretalg". Hva i all verden er nyretalg???)

4 kommentarer:

 1. Herlighet...vet du ikke ka nyretalg e??...hi.hi...det e jo fettet som sitt rundt nyran te kyrn og sauan...de brukes te f.eks blodpølse...før i tia tok de vare på alt...fettet fra nyran ble blanda i forskjellig mat sånn at det ikke sku bli så tørt!...men det ikke bra å spis så mye av det, fordi det e metta fett!

  Når jeg bruker "kopper" i bakverk...bruker jeg som du ca. 2 dl tilsvarende 1 kopp...men jeg ser litt an...det er ikke bestandig det funke...av og til må man ha i litt mindre eller mer!
  Kos deg med bakingen...de blir sikkert glad for "heimbaka".
  Klem fra Kristin


  psst...det var den ORDbekreftelsen din...gå inn på utforming...innstillinger...så får du slått det av...eller gå inn på FABELAKTIG- bloggen...hun har skrevet utførlig oppskrift.

  SvarSlett
 2. ...goodis...jeg har ikke endret til nytt grensesnitt...og har igrunnen få problemer...har lastet ned Google Chrome, men jeg liker ikke deres "snitt"...hadde jo problemer med nedlasting av bilder...men det tror jeg var picasa...
  Ok...alles in ordnung...nyt kvelden...

  SvarSlett
 3. Du har allerede faatt en flott forklaring paa hva nyretalg er.

  Saa göy at du faar besök av de eldre herrene hvert aar og at du faar anledning til aa lufte sengetöyet.

  SvarSlett
 4. Synes jeg drar kjensel på krydderkake-oppskrifta, og kake er god den. Tine fort hvis den er i fryseren, og passe utmerket sammen med en kopp te. Sånn i midten av mai tenke jeg vi sier.

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...