Den gang min oldemor fremdeles skrev seg med pikenavn, en gang på 20-tallet, anskaffet hun seg boken Mat og Husstel gitt ut på Cappelens forlag i Kristiania i 1920. Kanskje gikk hun på husmorskole, kanskje fikk hun den i gave. I alle fall har hun nok brukt boka både mye og ofte, for den henger knapt sammen i ryggen mer og har omtenksomt fått et trekk av bokpapir for å vare enda ei stund.
Forfatterne Alma Nilssen og Alette Golden skriver høytidelig og snusfornuftig om alt fra brun hvitkaalsuppe (!) til mølmidler, og i dag 90 år seinere er det ganske artig lesing. Og sikkert lærerikt, hør bare:
“I landhusholdningen utnyttes og anvendes gaardens produkter paa den mest rationelle maate. Alt tas vare paa, saa intet spiselig gaar tilspilde.”
Så det så.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Takk for at du la igjen en kommentar!