mandag 20. mars 2017

Skikkelig rydding


Det er hektiske, mange og lange dager på jobb for tida, så da blir det ikke særlig med tid til overs for maling eller snekring. Men litt hekling blir det tid til. Dette prosjektet er et slags ryddeprosjekt. Saken er den at jeg har hatt liggende en stor pose med svensk heklegarn ganske lenge, som har blitt flytta rundt og rundt, og rundt igjen.


Egentlig er filosofien min at man ikke har rydda før tingene er lagt på plass der de egentlig hører hjemme. Og garn, det har man vel egentlig skaffa seg for at man hadde tenkt å skape noe av det. Med andre ord må man først hekle noe av det, f.eks. ei gardinkappe. Deretter må man henge den opp, f.eks. i et vindu på loftet. Da først, har man rydda.

mandag 13. mars 2017

Resultater som motiverer


Etter å ha reparert de verste sprekkene mellom panelbordene på vestveggen med litt ikke-antikvarisk (dog løsemiddelfri) fugemasse, var det på tide å feste grepet om svinebustpenselen igjen. Det er jo ingen tvil om at et nytt strøk med maling var tiltrengt, og motivasjonen kommer av seg sjøl når resultatet blir så mye bedre.


Heldigvis er det tre vinduer på veggen, så jobben var unnagjort på en drøy times tid. Veggen er ikke feilfri (det var forsåvidt heller ikke målet), men det ser ut til at jeg klarte å finne de aller fleste spikerhullene mens jeg sparkla tidligere denne uka.


Her møtes den nypanelte veggen (til venstre) og den veggen med original kledning etter at begge har fått et strøk med ny maling. Det at fargen er en anelse lysere enn originalen gjør selvsagt også at hele rommet virker lysere nå som to av fire vegger er malt med første strøk.


Nøyaktig hvor mange kvadratmeter jeg nå har malt til sammen vet jeg ikke helt, men det er nok mellom 10 og 15 et sted. Denne boksen er alt jeg har trengt, og enda er det omtrent 2 dl igjen i den. Utrolig, og ganske artig.  

mandag 6. mars 2017

Ørtogførti spikerhull


I ettermiddag flytta jeg fokus fra sørveggen på nykjøkkenet, over til vestveggen. Som sagt opptil flere ganger tidligere er ønsket å beholde den originale panelkledninga på denne veggen. Det er i grunnen ikke noe enkel løsning - det krever sikkert omtrent like mye arbeid som hvis vi skulle satt opp helt nytt panel på hele veggen.


Kledning som har vært skjult bak plater blir for det første gjennomhulla av ørtogførti spikerhull. Da de den gang så moderne halvharde platene blei satt opp her, var det sannelig noen som hadde bestemt seg for å gjøre jobben skikkelig. For det andre har jo rommet vært i bruk slik det var først også, og det er tydelig at det for eksempel mellom de tre vinduene har hengt bilder eller annen pynt. Der er det store krater etter mange spiker.


I tillegg er det ikke sånn at det er rent og støvfritt bak de platene. Jeg vaska over med salmiakkvann i to omganger, og det var tydelig at det satt mye gammel skitt på veggene. Det kan jo for alt jeg vet være spor etter vedfyring og belysning med oljelamper og stearinlys, men det er nok uansett lurt å få det vekk før man maler. Selv om veggene fremdeles ikke ser helt ren ut, fikk faktisk vaskinga litt av den gamle glansen til å gjennoppstå.


Det siste jeg gjorde før jeg tok kveld var å forsøke å fylle de fleste spikerhullene med Rubinol linoljesparkel. For å slippe masse pussing etterpå, fyller jeg hullene med å bruke pekefingeren. Deretter tørker jeg at det overflødige (helst så lite som mulig) av med en fuktig klut. Den tørker veldig fort, så jeg tok bare et lite felt i slengen. 

Det neste problemet som må løses er å fylle de største sprekkene mellom panelbordene, men de er det heldigvis atskillig færre av.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...