mandag 11. mars 2019

Tapet som dateringsverktøy


I den innerste delen av soverommet vi jobber i nå dukka det opp noen tapetrester som var limt direkte på panelveggene. Panelveggen var malt grønn, noe som helt klart tyder på at tapetet ikke har vært den første overflata på dette rommet. Som bildet viser, var rullene stempla med Vallø, og et kjapt internettsøk på Vallø + tapet viste at dette tapetet var produsert på Vallø Tapetfabrikk i Vestfold. Fabrikken blei etablert i 1891 og drevet fram til 1980-tallet. De hadde mange populære mønstre, og det viste seg at Vestfoldarkivene har overtatt masse tapetprøver fra fabrikken som den siste disponenten Jan Raaen har hjulpet dem å datere. Fantastisk! Med god hjelp derfra, og litt flaks (det er et enormt arkiv å bla gjennom), er prøven på bildet over datert til enten 1930-tallet, eller like etter 2. verdenskrig. Mønsteret blei produsert i begge disse periodene. Ettersom rommet blei tatt i bruk som kontor for bestyreren på Samvirkelaget i 1946, er det ganske sannsynlig at det er da rommet har fått en liten oppfriskning.


På et seinere tidspunkt er dette tapetet, også fra Vallø, limt over det småblomstrete. I følge Raaen er dette et såkaltbrukskunstmønster, datert mellom 1953 og 1956. Det likner veldig på den type tapet jeg husker fra loftet til mine besteforeldre, som etablerte seg i den perioden. 

Jeg er veldig i tenkeboksen når det gjelder hva vi skal ha på veggene på soverommet. Vi har snakka om både panel, tapet og en kombinasjon av de to tingene. Vi har enda litt tid å tenke på, mens vi gjør ferdig golv og tak.

6 kommentarer:

 1. Veldig søt den tapeten og så moro at du har funnet ut sånn ca når den ble produsert. Viser igjen viktigheten av å ta vare vare på ting, som Vestfoldarkivene åpenbart har gjort

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, stor takk til Vestfoldarkivene og ikke minst de som har donert tapetarkivet dit. God at ikke alle har "hiv skiten"-holdning. :-)

   Slett
 2. Hei Maria. For et kjempeprosjekt du holder på med! Har tittet litt i bloggen din - så mye spennende arbeid og så nydelig det blir.
  Det ser ut som du går ganske grundig til verks - morsomt at du har klart å spore tilbake om tapeten dere fant. (morsomt for meg som ikke bor så langt unna Vallø).
  Ønsker deg lykke til videre - spennende å følge deg videre.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen. :-) Det er endel å henge fingrene i ja, men artig å høre at det er flere enn oss som liker resultatet.

   Slett
 3. Kombinasjon mellom panel og panel vil bli supert.

  Så gøy at du fikk sporet opp mye informasjon om tapeten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var flaks at jeg klarte å spore opp dette arkivet. Artig å vite sånt.

   Slett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...