søndag 15. april 2018

Bygda mi

Foto: Pappa
Jeg vet strengt tatt ikke om fire bolighus, to hytter og ei småbåthavn kvalifiserer til bruk av begrepet bygd, men dette er i alle fall stedet jeg bor. Mitt hus kan såvidt skimtes bak buskene helt bortest i bildet, mot nord. Bildet er tatt litt tidligere i år, mens isen enda lå helt ut til langt forbi oss.

Foto: Widerøe

I 1965 så det sånn ut. Det er egentlig kun tre større endringer i bebyggelsen: Småbåthavna fantes ikke, det hvite huset til høyre finnes ikke mer nå, og det hvite huset ned mot kaia er erstatta med ei mindre hytte. I 1965 var det store bygget bak der igjen Samvirkelag, men nå er det gjort om til bolig.


Småbåthavna er et fint tilskudd til området, som eller nok bærer litt preg av at det ikke er like mye aktivitet her nå som den gangen det var både lokalbåtanløp, poståpneri og flere butikker.


Her i dette huset var én av butikkene, i første etasje. Det er fremdeles et flott hus, men lerka ved siden av er i ferd med å overta herredømmet på taket. I følge bestemora mi var butikkinnredninga av den staselige sorten, med mahogny-detaljer. Jeg vet faktisk ikke om den enda eksisterer, men det hadde jo vært artig om den gjorde det. Andre etasje er bolig.

Foto: Mittet

Slik så det ut den gangen det var butikk. Bildet er antakelig tatt i 1928. Jeg har også sett bilder av butikken med et Tiger-merke uttafor, så det betyr nok at de solgte drivstoff her.


Det andre gamle, fine huset som fremdeles er igjen er dette. Den bakerste delen er et tilbygg fra 90-tallet. Huset har vært brukt som hytte siden det blei solgt forrige gang for snart 30 år sida. Det er til salgs i disse dager, så har du lyst til å bli naboen min, er det bare å slå til. Vi var der på visning forrige helg, og så langt vi kunne se var det er velholdt hus i god stand. Jeg håper de som kjøper det nå ønsker å bo der fast. Det er for fint til å "bare" brukes som hytte.

4 kommentarer:

 1. Det var butikk i ditt hus også? Kom folk fra et stort omland for å handle, eller var det mange som bodde langs sjøen.

  Har ikke tenkt over før de siste årene hvor mye informasjon flyfoto gir om endringer i landskap og bebyggelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det stemmer. Det var butikk her fram til 1946. Først den mine tippoldeforeldre drev, og så det første Samvirkelaget noen år. Mange kom nok sjøveien, men også fra nabobygdene og dalene i omlandet.

   Slett
 2. Så fine bilder og kjekt at du deler dem her. Det er utrolig vakkert hos deg og bra å se at mange av husene og miljøet er uendra. Når det gjelder definisjonen «bygd», så kan det stemme om det er butikk el annen næring i nærheten. Hos oss er det «grend» som gjelder, få hus og ingen butikker

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...