lørdag 5. mars 2011

Sikkert som banken

Det er kjekt med penger i banken. Det tenkte sikkert min tippoldefar Kr. også. I alle fall akkurat 1. oktober 1940. Da satte han nemlig inn kroner 15 på en nyoppretta konto i den lokale sparebanken. De var antakelig ikke så altfor plaga med ulike kontotyper og mengder av innskytere på den tida, for kontonummeret består av kun fire siffer - nr. 4090. Lett å huske i alle fall.


15 1940-kroner tilsvarer i følge SSB om lag 350 2010-kroner. Ei verdiøkning på over 2.200%. 350 kroner er vel ikke akkurat store summen nå til dags, og kanskje ikke egentlig i 1940-kroner heller. Men bevares, det er da en god start. Den samme banken presenterte jo kundene sine for slagordet Jeg sparer til min første million utpå 80-tallet.


Det mest interessante med det hele er imidlertid følgende to fakta:

 1. Kontoen ser ikke ut til å være avslutta.
 2. Innskuddsvilkårenes punkt 9 slår fast at Penger som står inne på en sparebankbok, utbetales til den som har sparebankboken i hende, forsåvidt der ikke foreligger særlig omstendigheter som opfordrer til å kreve bevis for hans rett til å heve midlene, eller der er tatt godkjent forbehold med hensyn til midlenes utbetaling.

Som rettmessig femtegenerasjonsarving til ganske nøyaktig en 720-del av beløpet betyr det at jeg har utsikter til 50 øre etter et enkelt besøk i banken. Tippoldefarsarven skal man ikke kimse av.

2 kommentarer:

 1. Artig med ting man finner i huset!

  Slenger innom bloggen din for å se hvordan det går med dere. Ønsker lykke til videre med huset, og så vil du finne noe til deg på bloggen vår :)

  Klem fra Sigrid.

  SvarSlett
 2. Hei! Kom plutselig over bloggen din, så fin! Det gamle huset du bor i er vakkert, og så mye rart du har funnet. Kommer innom igjen :)

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...