søndag 18. april 2010

Handel og vandel


Min oldemors hus (helt til venstre i bildet) har vært brukt til så mangt. Blant anna er butikkhistorien til huset ganske lang, både før og etter andre verdenskrig.
Hvis vi hopper rett inn i siste del av historien, så var det her det første Samvirkelaget i bygda blei åpna 21. januar 1946. Det var i følge jubileumsskriftet for Samvirkelaget (utgitt 1990) min oldeonkel K., som satt i det første styret og som bodde i huset, som antydet for stiftelsesmøtet at butikken inntil videre kunne leie lokaler i gården. I alle fall fattet de 70 frammøtte følende vedtak:
Da K.D. har lovet å leie hus til butikklokaler, pålegges styret å få leieforholdet kontraktert. Så snart dette er bragt i orden, setter styret i gang nødvendige innredningsarbeider, og setter all sin kraft inn på å få forretningen i gang i løpet av høsten 1945.”
Oldeonkel K. blei sjøl tilsatt som betjent i mars 1946, med ei månedslønn på 225 kroner. Som en historisk kuriøsitet kan det nevnes at butikkdamen som blei ansatt samtidig måtte nøye seg med 75 kroner i måneden...
Butikkdamen forteller om relativt moderne åpningstider, fra klokka halv ni om morran til seks på kvelden. Hun forteller også hvordan det var å jobbe i butikken:
“Inne i butikken var det veldig trangt om plassen, men vi kunne ikke klage. Vi var ikke vant med noe bedre. Egentlig var det et landsens kjøkken som var innredet til butikk.”
To tredjedeler av butikken var avsatt til kundene, mens betjeninga måtte smyge seg rundt hverandre innafor disken på den siste tredjedelen. I tillegg var det ikke nok hylleplass, så mange av varene lå strødd på golvet. I disken var det tørrvarer som gryn, mel og sukker som blei veid på dårlige vekter og solgt i løsvekt. Sirup og tjære var lagra på tønner, og måtte tappes uten å søle for mye på golvet hver gang en kunde skulle handle slikt. Bestyreren hadde kontoret sitt under loftstrappa, og hadde ikke stort bedre forhold enn betjeninga uten plass til annet enn ett lite bord og to små krakker.
De midlertidige lokalene i min oldmors hus blei forlatt til fordel for litt større lokaler 200 meter sør for gården i 1947/48. Dermed var handleshistorien i huset over.

2 kommentarer:

  1. Interessante greier. Va heile neretasjen brukt som butikk?

    SvarSlett
  2. Visstnok bare den nordlige delen, der jeg har soverom, bad og kontor i dag. Skjønner det var trangt...

    SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...