onsdag 24. januar 2018

Brannsikkerhet


Vi er inne i en langvarig kuldeperiode, og det er ikke så attraktivt å gjøre malejobbene jeg har på lista. Det er bakdelen med å ha et hus der det ikke er innlagt strøm i alle rom enda. I stedet har jeg pusla med annet mens jeg med jevne mellomrom har lagt en liten kubbe ved inn i vedkomfyren på kjøkkenet. Jeg leste et innlegg på en annen blogg her om dagen som fikk meg til å tenke litt på brannsikkerhet. Både fyring i ovn, ekstra bruk av elektrisk oppvarming og kveldskos med stearinlys bidrar til å øke brannfaren bittelitt. I et så stort hus som dette har vi plassert ut flere brannslukkere og branntepper. De er kanskje ikke så pene, men de kan vise seg å bli nyttige.


I tillegg har vi mange brannvarslere, både i tilknytning til soverom og i oppholdsrom. Etter nyttår har både batteriskift, og det å henge opp noen nye på loftet vært på gjøremålslista. I og med at huset har tre utganger, og alle som måtte befinne seg på loftet har minst to mulige utveier i tilfelle brann, har vi ikke vurdert branntau eller -stiger enda. Loftet er til vanlig veldig lite i bruk, men dette kan jo være et punkt å vurdere for framtida.


Vi kjenner til to-tre brann-tilløp her i huset. Det ene kunne vi se spor etter inntil vi pussa opp loftsgangen for noen år siden. Varmen har fått godt tak, og det gikk nesten et lite grøss gjennom meg hver gang jeg så på det. Faktisk vurderte jeg å beholde det synlig som ei lita rute i den nye veggen, men jeg blei kraftig nedstemt av sjefssnekkeren. Det var kanskje like greit, men jeg tror det ville fungert som en historieforteller. Skaden oppsto da en av mine onkler sovna fra leselyset sitt da han var tenåring. Heldigvis våkna han og fikk slukka i tide. Etter den tid gikk han over til å lese i lyset fra lommelykta. Et annet brann-tilløp oppsto da ei glo fra pipa satte fyr på det gamle never- og torvtaket, og et tredje oppsto visstnok da en klut med parafin sjølantente under trappa på det gamle bislaget. Også disse blei oppdaga i tide og slukket.


Det blei tatt branntakst på huset her både i 1907 og i 1917. Det var nok først og fremst fordi det da var en handelsgård, ellers var det visstnok ikke vanlig for bolighus her i området. Verdien på huset den gang var ikke engang halvparten av det jeg betaler i forsikringspremie på huset nå. Forsikringssummen i dag vil kunne gi meg et nytt hus dersom ulykken skulle være ute. Men det hjelper bare så lite dersom akkurat dette huset går opp i røyk. Ingenting kan erstatte den egentlige verdien av et sånt hus, så det er best å ta sine forholdsregler.

6 kommentarer:

 1. Da vi tok i bruk to gjesterom på loftet i sommer valgte vi å bytte ut alle brannvarslere i hele huset til seriekoblede. Alarmen er blitt utløst et par ganger fordi jeg har vært litt uheldig på kjøkkenet. Alarmen slo ut veldig fort og var veldig tydelig.

  her sørpå var det nok mer vanlig med branntakster. Den eldste jeg har er fra 1880-tallet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig bra, jo tidligere man blir varsla jo større er sjansen for at det går bra. Og en falsk alarm for mye er jo bedre enn én ekte alarm for lite.

   Slett
 2. ja grøss og gru
  bank i bordet
  viktigt å være på vakt
  og ha orden i sakene
  som dere
  fin helg til skjønne flittige deg Maria
  klemmer i fleng
  fra Eli:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Her lønner det seg nok å være litt nøye... God helg til deg også. (",)

   Slett
 3. Huff, ja, vi har ett par slike uhyggelige påminnelser i det gamle huset vårt også.. Det er fort gjort at det går galt, vi får bare være forsiktige

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...