lørdag 20. desember 2014

Fire generasjoners krumkaker


Jeg skal ikke skryte på meg å ha bidratt til å opprettholde noen lange og gode baketradisjoner her i huset. Det har på det meste vært to slag julekaker å velge mellom i mi regjeringstid. Jeg foretrekker i grunnen gjærbakst og den slags, og har et ganske anstrengt forhold til sandkaker og dess slektninger. Krumkaker derimot, er en favoritt, og den jeg velger om det skal bakes.


Jeg bruker bestemors oppskrift, og har pleid å legge turen til farmor for å låne hennes krumkakejern under stekinga. Livets gang har latt den lille tradisjonen gå ut av sortimentet, så i år lånte jeg mammas jern hjem i stedet. Det var da det slo meg, at her er faktisk fire generasjoner involvert.


Krumkakekrummeren jeg bruker tilhørte min oldemor og fulgte med huset. Oppskrifta og den supefine kakeboksen dedikert krumkaker og intet annet er arv fra bestemor. Jernet er mammas. Og baksten, den står jeg for.


I et anfall av julesnillhet stekte jeg opp dobbel porsjon, og fylte en boks til mamma også. Suksessoppskrifta er som følger (ca 25 stk):

200 g smør
200 g sukker
250 g hvetemel
1 ts kardemomme
5 egg
1 - ss kaldt vann

Rør smør og sukker hvitt.
Bland hvetemel og kardemomme, og bland vekselvis inn i smør- og sukkerblandinga.
La gjerne røra stå over natta.
Bland i 1 ss vann før steking, mer dersom røra er for tjukk.

4 kommentarer:

  1. Godt å høre om flere som har litt anstrengt forhold til Sandkaker.
    Det blir nemlig ikke bakt her heller. Skjønt jeg har maaaange Sandkakeformer...
    Har prøvd en gang og tror jeg fikk 10 hele sandkaker ut av 50 former, som var
    smurt og strødd etter alle kunstens regler. Det er ikke min greie heller. Strull derimot
    det pleier jeg å få til. Ellers går det mest i kjempeenkle småkaker her. Skjønt ikke alle
    de berømte 7 slaga, det fikser jeg ikke. He he.
    Klem fra Marit

    SvarSlett
    Svar
    1. Sandkakeformer skal verken smøres eller strøs. Vend dem oppned med en gang, krem de lett sammen før kaka stivner helt og da løsner sandkaka.

      Slett
  2. Hjemmebakte krumkaker er stas.
    Hvem har overtatt farmors krumkakejern? Jeg sverger det det uten strøm.

    SvarSlett
  3. Nam! Krumkaker med krem er nydelig. Ungene elsker dem. Så fin kakeboks. Klem Pam

    SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...