torsdag 30. juni 2011

Like uunnværlig som saksen og målebåndet

Hvordan tar jeg mål? Hvilket mønsternummer skal jeg bruke? Hva slags stoff og hvor meget skal jeg kjøpe? Dette og mye mer gir Ella Lund den flittige 50-tallshusmor svar på over 250 sider i verket Den store syboken. Slagordet er Sy til dem selv og deres barn.


Min oldemor var blant de husmødrende som skaffet seg boka, sammen med en hel koffert med mønsterark. Boka lover å gjøre det mulig å bygge opp og vedlikeholde hjemmets daglige garderobe i samsvar med de stadig skiftende moter. Som det heter i forordet: Med en symaskin i huset vil Den store syboken være det selvfølgelige supplement - like uunnværlig som saksen og målebåndet. Ikke rart dette var en av datidas må-ha.


Jeg har nesten sansen for tonen i disse gamle bøkene. Høflig og i De-form, og samtidig litt overbærende med leseren som åpenbart mangler forfatterens kunnskaper.


“Det kan være morsomt å sy, og enten man syr av nødvendighet - for å spare litt på husholdningspengene eller for å tjene en ekstraskilling - eller man har søm som hobby, er det både spennende og tilfredsstillende. Som kvinne kan De vanskelig finne noe som bedre kan uttrykke Deres intelligens og personlighet.”


Nåvel. Dette avsnittet tar jeg imidlertid til meg:


“Dette er en bok for den moderne kvinne som vet at det å kunne sy er like påkrevet og verdifullt i dag som på våre oldemødres tid.”


3 kommentarer:

 1. Stiiili! Heldige du! Datidens må - ha, blir nåtidens må - ta - vare - på.
  Mye fint du finner i ditt kjære oldemors hus.
  Klem fra Kristin

  SvarSlett
 2. Herleg! Ja, sy det må ein kunne;-)Spennande å høyre om du faktisk har brukt nokre av mønstra etterkvart?!Eg er veldig på jakt etter mønster til eit godt, gamalt kjoleforkle til lillegull...

  Og tusen, tusen takk for gratulasjon! Det er rett og slett herleg, men ein drøm av ein unge i huset:-)

  SvarSlett
 3. Jeg var så heldig å finne denne nydelige boka på en brukthandel i dag 💖

  SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...