onsdag 1. desember 2010

Julekake etter Alma og Alette

I det adventstida for alvor tar til og desember melder seg til tjeneste, sveiper tankene hen til julebaksten. Skal jeg være ærlig overlater jeg det meste av den til andre - det har sine fordeler å feire jul heime hos mor - men fra tid til annen tas bakeforklet fram også her i gården.


Alma og Alette, forfatterne bak den oppdragende boka Mat og Husstel fra 1920, har fått kvile i skuffen ei stund. På tide å slippe dem ut nå som det snart er jul:



“Julekake, finere


1 l. nysilt melk,

60 - 80 gr. gjær,

400 gr. smør,

375 gr. sukker,

1/2 teske støtt kardemomme (6 sykker),

hvetemel,

250 gr. stenfrie rosiner,

250 gr. sukat.”



De har nok sluppet opp for nysilt melk på samvirkelaget i disse førjulstider, men ellers virker ingrediensene kurante. Selve blandeprosessen synes jeg imidlertid ser noe omstendig ut.



“Melken varmes opp til den blir lunken, og endel av det sigtede mel has i til en løs deig, der arbeides godt. Gjæren utrøres i litt sukker eller melk og blandes godt i deigen. Den tildækkes og sættes paa et varmt sted for at æse til sin dobbelte størrelse. Naar den er færdigæst, tilsættes det smeltede smør (men ikke for varmt), sukker og den støtte kardemomme. Deigen arbeides godt under tilsætning av mere mel, til den blir passe fast til utbakning, og faar atter æse opp.”



Takk og lov for elektriske eltemaskiner. For som Alma og Alette bemerker i parentes:



(Jo bedre deigen blir arbeidet, desto bedre blir bakverket.)”



Når man har kommet så langt, er det bare selve rosinen i julekaka igjen, så å si:



“Når deigen er ferdigæst, deles den i 2 - 3 dele efter som man vil ha kakerne store eller smaa. De rensede, skyllede og tørrede rosiner og den i smaa terninger opskaarne sukat blandes og arbeides ind i deigen, der formes til runde glatte kaker. De sættes paa melet plate. Naar kakerne er godt opæste, skjæres et let snit rundt midten. De oversmøres med egg og stekes i middelvarm ovn 3/4 - 1 time efter størrelsen.”



Deretter avslutter Alma og Alette med et par siste tips:



“Til hverdags kan rosiner og sukat godt undværes i julekake.

(I Julekakedeig has ikke kanel, da den gjør kaken mørk.)”



Bare sånn i tilfelle du skulle falle for fristelsen til å elte inn litt kanel helt til slutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...