mandag 11. desember 2017

Husvettregler 3:3

Jeg avslutter med de tre siste husvettreglene på lista herfra. Disse reglene er selvsagt ikke den eneste rette veien for deg som eier et gammelt hus, men kan kanskje bidra til å bevisstgjøre litt rundt de valgene man står overfor underveis.

Vafler og dugnad er en god kombinasjon.

Jobb gjerne sammen med andre

Det er trivelig å være to i lag, og enda triveligere med ei gammeldags doning (dugnad) når det er større ting som skal gjøres. Bor man ikke sammen med noen, synes jeg man skal invitere en venn. I dag er mange redde for å spørre om hjelp, men jeg tror de fleste vil erfare at det er lett å få et ja. Spesielt hvis man er så smart at man disker opp med litt god servering og er raus med pausene. Det skal jo være trivelig også. Vel så viktig er det at man er villig til å stille opp på gjenytelser.

Den åpenbare fordelen med å være to eller flere er at det gjerne går litt kjappere. Én kan sage mens den andre monterer. Én kan holde mens den andre fester. Én kan holde oppe motivasjonen mens den andre har mest lyst til å ta kveld.

En annen fordel er at to hoder som oftest tenker bedre enn ett. Det kan komme godt med når man går seg litt fast, og ikke helt vet hvordan man skal løse ei av de mange utfordringene som dukker opp i et gammelt hus.

Kanskje kan det gamle kjøkkenet gjøre nytten noen år, inntil man har bodd seg inn?

Bruk tid, det er ingen skam å bo seg inn

I dag har det jo nesten blitt unntaket snarere enn regelen å flytte inn et sted uten å totalrenovere det først. Jeg kjenner folk som har kasta ut fem år gammel kjøkkeninnredning før de flytta inn i sitt nyinnkjøpte hus. Flytter du inn i et gammelt hus vil jeg heller anbefale deg å vente litt. Det forutsetter selvsagt at du har det aller mest nødvendige på plass, men ellers tror jeg det kan være ganske lurt å stå imot det oppussingspresset omgivelsene garantert kommer til å legge på deg.

Før man flytter inn et sted har man gjerne noen tanker om hvordan man kan tenke seg å gjøre ting. Mange gamle hus har kanskje behov for noen endringer i romfordelinga og/eller romstørrelsen. Man tror man har funnet ut hvordan dette best kan løses, men jeg tror det kan bli endra bedre hvis man har nok is i magen til å vente litt til man har bodd seg inn og sett hvordan man egentlig bruker huset.

Mens man bor i huset er det også lettere å involverer andre i planlegginga, som kan komme med mer gjennomtenkte råd når de ser hvordan huset faktisk er. Å tenke høyt sammen mens man står i de enkelte rommene har ofte mer for seg enn å skrible litt på papiret.

Noen ganger er tid i sofakroken med et inspirerende blad helt riktig.

Spar på kreftene og grav deg ned i sofaen om nødvendig

Det skal være tid til å bo og leve litt også. Akkurat det forutsetter at du står støtt nok på egne huseierbein til å håndtere omgivelser som stadig spør hva du har gjort i huset siden sist, eller om du har begynt på oppussinga av badet. Som oftest er jo dette bare velmente spørsmål som viser at de følger med på prosessen din, og ikke at de synes det går for sakte framover.

4 kommentarer:

  1. Vi var enige om at vi var for gamle til å bo i huset under oppussingen. Det vil si, når jeg ser på bilder fra de første månedene så var det på langt nær ferdig da vil flyttet inn. Men vi ønsket komfort fra første stund, og vi brukte 8 mnd på planleggingen. Vi visste at vi ikke kunne bo her uten nytt renseanlegg, og vi fikk ikke forsikring uten nytt elektrisk anlegg. Vi hadde dessuten økonomi til å beholde det gamle huset i byggeperioden. Fordelen med å ta en mer gjennomgripende rehabilitering er at vi har fått lagt mye av nye vann og avløpsrør og det elektriske anlegget skjult under nye gulv og bak lister. Men vi var veldig opptatt av den gamle rominndelingen og ta vare på gammel panel og gulvbord.

    Dugnad er helt fantastisk. Det har vi jo fortsatt, eller nå er det mest jobb-bytte. Det er veldig motiverende å jobbe sammen med andre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har man mulighet til å bo et annet sted mens man pusser opp, bør man nok vurdere å gjøre seg ferdig før man flytter inn ja. (",)

      Slett
  2. Velfunderte, gode råd! Da mine foreldre overtok etter mine besteforeldre var tonen blant byfolket «riv skiten» Heldigvis var det ikke penger til å bygge nytt dengangen. Det er vi glade for.

    SvarSlett
  3. Ja, det er nesten litt trist å si det, men takket være at det til tider var litt magre kår i mange hus unngikk man for mye modernisering.

    SvarSlett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...