onsdag 20. juni 2018

Skjønn POP-duett


Det lønner seg å ha blogg. Noen av de beste rådene jeg har fått, har dukket opp som følge av egne innlegg eller fordi jeg har lest andres innlegg. Det rådet som kanskje bringer mest glede i hverdagen er det jeg fikk av Stian i april. Jeg kjenner ikke Stian, men jeg vet to ting om ham: 
  1. Han har bedre peiling på gamle radioer enn meg.
  2. Han er så hyggelig at han deler av sin kunnskap med andre.
I forkant av innføringa av DAB-sendinger i Norge, klaga jeg min nød over at jeg måtte gi avkall på å høre radio via husets Radionette duett 3000 til fordel for en moderne DAB-radio. Jeg hadde undersøkt, og den mye omtalte og saliggjørende AUX-inngangen (utgangen?) fantes ikke på baksida av min radio. Dermed konkluderte jeg med at det ikke var mulig å koble til et adapter. Så feil kan man altså ta.


Stian skrev nemlig en veldig oppklarende kommentar under innlegget, der han lærte meg noe helt nytt. Bakpå radioen fantes heldigvis andre muligheter, i form av to DIN-porter. Den ene er merket med tegnet for lydbånd og den andre med en speilvendt Q.  Sistnevnte er laga for å plugge til platespillere, og det var altså denne som var løsninga.


Det man nå trenger er ei overgangsledning med en DIN-plugg (type hann) i den ene enden, og i mitt tilfelle RCA-plugger i den andre (altså som på bildet). Alternativt kan man bruke ei ledning med en DIN i den ene enden og en minijack i den andre. (Sa Stian altså, jeg visste selvsagt ikke engang at de der røde og hvite pluggene het RCA.) 

Deretter er det bare å koble til det man vil bruke, i mitt tilfelle et DAB-adapter av typen POP audio. DIN-pluggen setter man inn under Q-en. RCA-pluggene i adapteret. Og så kommer en viktig detalj (som jeg glemte først): Trykk inn tasten foran på radioen som er merket med en speilvendt Q. Deretter skrur man ned volumet på radioen, og skrur maks på adapteret før man slår på radioen på vanlig måte og justerer volumet. 

La meg sitere Stian til slutt: Voila; du kan igjen nyte lyden av det som var en stasmodell i 1971. Høytaleren er jo virkelig god, denne radioen er verdt å ta vare på. (Takk!)

6 kommentarer:

  1. Se der ja, det visste ikke jeg heller. Alle tiders tips! De gamle radioene er både fine og se på, og noen av dem har fantastisk lyd også. Jeg sliter med å få vår DAB radio til å passe inn i sveitserhusstilen ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette var kjempefint, jeg er veldig glad for at det kom et tips. Det er veldig god lyd i min gamle duett, så nå er det trivelig med radio til frokosten igjen. (",)

      Slett
  2. Så flott at Duetten er i gang igjen! Ja, den har nydelig lyd. Og å få disse gamle stasradioene i bruk med moderne teknologi er jo enkelt og billig. Og man skal ikke fortvile om man ikke finner hverken moderne aux eller DIN, det lar seg ordne. Har man en gammel rørradio (feks av typen Kurer) trenger man bare en enkel kabel med et filter og noen bananplugger, og så har man telefonen etc koblet til radioteknologi fra 30,40 eller 50-tallet. Leit med alle de flotte radioene som har blitt kastet fordi folk trodde de ikke kunne brukes mer. Akkurat nå sitter jeg og hører på Nrk Jazz på en Sølvsuper 12 med dertilhørende høytalere i tre. Det høres fantastisk ut, og ser fantastisk ut. Kos deg med radioen, Maria, takk for en fin blogg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nok en gang, takk for supert tips! Har en eldre radio til vi skal kikke litt mer på så snart vi får tid. :-)

      Slett
  3. Svar
    1. Ja, ikke sant. Radioen står på akkurat nå, veldig glad for å kunne høre på den fine lyden fremdeles. :-)

      Slett

Takk for at du la igjen en kommentar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...